Sous vide

Jak smacznie i zdrowo gotować.
Zastanawiasz się, na czym polega i jak przebiega gotowanie sous vide? Ta modna ostatnio metoda przygotowywania potraw w próżni powstała we francuskich restauracjach już w latach 70. XX wieku i wciąż uchodzi za innowacyjną technikę kulinarną. Ekspert marki Foodsaver wyjaśnia na czym ona polega i na co powinniśmy zwracać uwagę by przygotowywać zdrowe i smaczne dania, wykorzystując próżnię.

Gotując metodą próżniową, ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu, nie musimy martwić się o przywieranie potraw do patelni czy garnka. A zatem posiłki przygotowane w ten sposób są o wiele zdrowsze. Mięso pozostaje delikatne, ryby i skorupiaki nie wysychają, a warzywa zachowują wszystkie swoje zalety zdrowotne. Jedynym warunkiem gotowania tą metodą jest wyposażenie się w odpowiednie woreczki i zgrzewarkę próżniową.

Podstawa to zgrzewarka
Proces gotowania sous vide należy rozpocząć od odpowiedniego pakowania żywności. W osiągnięciu oczekiwanego efektu zarówno w warunkach domowych, jak i restauracyjnych niezbędny jest sprzęt do pakowania próżniowego, czyli zgrzewarka. Co jest w niej najważniejsze? Musi przede wszystkim skutecznie wyciągać całe powietrze z woreczka z jednoczesnym zgrzewaniu jego krawędzi. W przeciwnym razie gotowanie nie będzie przebiegać prawidłowo. Ponieważ jest to urządzenie zasilane elektrycznie, trzeba wziąć pod uwagę jego moc. To właśnie ona określi wydajność silnika, a także listwy zgrzewającej. Przy zbyt małej mocy maszyna potrzebuje więcej czasu, aby zgrzać folię. Do użytku domowego, wystarczy model o mocy ok. 120-130 W. Duży wybór tego typu urządzeń proponuje marka Foodsaver, która ma w swojej ofercie zarówno kompaktowe urządzenia do mniejszych kuchni, jak i pełnowymiarowe urządzenia. Folie, wykorzystywane w zgrzewarkach FoodSaver, składają się z kilku warstw, by zagwarantować ich szczelność i zabezpieczyć żywność w lodówce przed przemarzaniem.

Tajniki sukcesu, czyli jak przygotować produkty do próżni

  • Żywność przed zapakowaniem próżniowym powinna być zawsze schłodzona (3 do 6°C).
  • Ponieważ gotowanie w niskiej temperaturze nie zabija wszystkich zarazków, używaj ultra świeżych produktów i jedz potrawy bezpośrednio po ugotowaniu.
  • Przed pakowaniem próżniowym posmaruj potrawy odrobiną tłuszczu (najlepiej oliwy z oliwek). Następnie dodaj zioła i przyprawy. Należy jednak je stosować z wyczuciem, ponieważ w folii nic nie paruje, więc smak jest bardziej intensywny.

Gotowanie w kontrolowanej temperaturze
Kolejny krok to umieszczenie szczelnie zapakowanej porcji mięsa czy warzyw w kąpieli wodnej o temperaturze poniżej 100 stopni. Możesz wykorzystać do tego tradycyjny garnek, a temperaturę gotowania kontrolować przy pomocy specjalnego cyrkulatora, który najpierw podgrzewa wodę, a następnie podtrzymuje ustawioną temperaturę. Czasy gotowania przykładowych dań z informacjami o tym, jak długo trzeba je gotować, bez problemu znajdziesz w różnego typu publikacjach oraz informatorach na ten temat, które otrzymujemy przy zakupie sprzętu. Przykładowe wartości to: dla warzyw – od 80 do 85ºC, dla ryb – od 58 do 60ºC, dla wieprzowiny – od 65 do 66ºC, dla drobiu – od 65 do 71ºC. Jednak już po krótkim czasie, sami będziemy wiedzieli, jaki efekt chcemy uzyskać. Ważne jest kontrolowanie stosunku czasu do temperatury, co gwarantuje odpowiednią konsystencję potrawy. W przypadku mięsa po wyjęciu z woreczka warto przez chwilę je podsmażyć na patelni, żeby zyskało apetyczny przyrumieniony kolor.

Dlaczego warto stosować sous vide?
Gotowanie w próżni sprawia, że jedzenie jest soczyste, miękkie, delikatne i zawsze dogotowane. Taka technika nie zmniejsza porcji mięsa tak bardzo, jak tradycyjne gotowanie lub smażenie. Jedzenie chronione jest przed dostępem powietrza, a to pozwala je dłużej przechowywać bez zepsucia. Warzywa zachowują witaminy i mikroelementy, a soki z potraw nie rozpuszczają się w wodzie. A przy tym nie musimy pilnować gotującego się dania i możemy czas ten przeznaczyć na inne przyjemności.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat