Szczypiorek - ostry przysmak

Zdrowy szczypiorek.
Dodawany jest do twarogu, często posypujemy nim jajka albo pomidora. A wiecie, że pochodzi z Azji Środkowej?

Rodzinny kontynent naszego ulubionego szczypioru to właśnie Azja Środkowa, ale obecnie uprawiany jest praktycznie wszędzie. Zarówno w Skandynawii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Chinach czy Azji Południowo-Wschodniej. Jest także słynną i bardzo popularną przyprawą ozdobną w kuchni francuskiej i chińskiej.

Szczypiorek sprawuje funkcję dekoracyjną, ale nie tylko, bowiem jest składnikiem, który dodaje aromatu wielu potrawom. Ale, żeby jego smak cieszył i rozpieszczał nasze podniebienie musimy wiedzieć o paru rzeczach przed dokonaniem zakupu. Dojrzały i świeży szczypiorek powinien mieć długie, jędrne liście, a także cechować się bardzo wyraźnym zapachem. Ta aromatyczna przyprawa idealnie sprawdzi się w różnego rodzaju sałatkach i surówkach. Wyśmienicie smakuje także w połączeniu z białym serem, jako wiosenny twarożek. Do jego przyrządzenia warto też użyć rzodkiewki albo zielonego ogórka. Do czego jeszcze pasuje szczypiorek? Do dań mięsnych i rybnych, a także do wszelkiego rodzaju dań z jajek: jajecznica czy omlet z dodatkiem szczypiorku to istne niebo w gębie.

W doniczce na parapecie
Jeśli chcesz cieszyć się szczypiorkiem przez cały rok to oczywiście możesz uprawiać go także w domu. Nie należy on do zbyt wymagających roślin, bardzo łatwo go także wyhodować. Wystarczy, że włożymy cebulę do naczynia wypełnionego wodą (albo ziemią), a już po kilku dniach zaobserwujemy, że zaczyna kiełkować. Można go dowolnie ścinać, a on będzie odrastał.

Jakie właściwości ma szczypiorek? W swoim składzie ma bardzo dużo różnych witamin, najwięcej: C, B1, B2 oraz kwasu foliowego. Poza witaminami zawiera również potas, chlor, magnez czy wapń. Jednym słowem: jest bardzo zdrowy! Pobudza przemianę materii i ułatwia trawienie. Jeśli zjemy go za dużo może wywołać reakcję przeczyszczającą. Należy także wspomnieć, że szczypiorek ma bardzo mało kalorii. Jego słony smak może zastępować w posiłkach sól, a taki zabieg przyczynia się do obniżenia gromadzącej się wody w organizmie. Poza tym ma również działanie bakteriobójcze.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat