Tolma - gołąbki z liści winogron z mięsnym farszem

Przepis na Tolme - gołąbki z liści winogron z mięsnym farszem.
Polecamy przepis na sylwestrową przekąskę!

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 50 g suszonego lub świeżego estragonu
  • Natka pietruszki
  • Młode liście winogron
  • Pół szklanki ryżu
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz


Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie posiekaj natkę pietruszki i wraz z cebulą i estragonem dodaj do mięsa. Ryż zalej połową szklanki zimnej wody i gotuj przez 6 minut. Ugotowany ryż wymieszaj z farszem mięsnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Młode liście winogron umyj pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 30 minut (liście konserwowe wystarczy jednie przemyć). Na każdym liściu połóż kulkę farszu. Następnie zwiń w kopertę jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane ułóż w garnku, zalej wodą i gotuj przez 30 minut. W międzyczasie lekko ubij jogurt, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Gdy gołąbki będą gotowe polej sosem i podaj razem z czerwonym Marani Saperavi.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat