W domowej spiżarni: miód
Symbolizuje dobrobyt i słodkie życie, radość i pomyślność. Jego miejsce jest nie tylko w kuchni – także w apteczce i na półce z kosmetykami.
Istniej wiele rodzajów miodu, ale czy tak naprawdę wiemy, jakie posiadają właściwości?
- Miód lipowy – jest jasny, słomkowy, delikatnie pachnie kwiatami. Według smakoszy ma lekko ostry smak. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga walczyć z infekcjami, dlatego warto go jeść w okresie, kiedy zagrażają nam przeziębienia i grypa. Pomoże też, jeśli prowadzimy nerwowy tryb życia. Jedzony regularnie poprawia bowiem nastrój, uspokaja, łagodzi stres.
- Miód wielokwiatowy – jego smak i kolor mogą się zmieniać; wszystko zależy od tego, jakich kwiatów kwitło najwięcej w czasie, gdy pszczoły zbierały nektar. Wiosenne kwiaty dają miód jaśniejszy i łagodniejszy, ciemniejszy i bardziej wyrazisty jest miód jesienny. Wiosenny miód warto spożywać w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Z kolei jesienny zawiera więcej enzymów i biopierwiastków i warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżenia odporności.
- Miód akacjowy – jest delikatnie słodki, z odrobinę kwaskowatym posmakiem. Zawiera wyjątkowo dużo - nawet jak na miód - enzymów, pierwiastków śladowych i minerałów oraz witaminy C i z grupy B (m. in. biotynę i PP). Wzmacnia odporność, poprawia trawienie, działa oczyszczająco, łagodzi ból gardła. Często też stosuje się go zewnętrznie, np. w maseczkach. Rzadko uczula.
- Miód eukaliptusowy – ma bursztynowy kolor i wyrazisty kwiatowy zapach, w smaku przypomina nieco lukrecję. Warto jeść go w schorzeniach górnych dróg oddechowych: działa wykrztuśnie i antyseptycznie, łagodzi objawy astmy oraz ból gardła i krtani. Jest wyjątkowo wrażliwy na wysoką temperaturę.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com