Czyszczenie zmywarki
Aby nasze naczynia lśniły czystością po każdym zmywaniu, trzeba regularnie czyścić urządzenie w środku i na zewnątrz. Najbardziej nowoczesne zmywarki posiadają specjalny program samoczyszczący, który wystarczy uruchomić raz w miesiącu. Program SelfCleaning proponowany w urządzeniach marki Gorenje myje wnętrze zmywarki w wysokiej temperaturze, usuwając osady z kamienia i tłuszcz nagromadzony w komorze. Wystarczy opróżnić jej zawartość, dodać specjalny detergent i uruchomić program samoczyszczący. Jeśli nie posiadasz zmywarki z taką funkcją, należy ją czyścić ręcznie. Do mycia zewnętrznych elementów stosujemy wodę z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Pamiętamy o dokładnym czyszczeniu drzwi zmywarki i uszczelek, bo ich czystość jest niezbędna do zachowania szczelności. A jeśli chodzi o czyszczenie wnętrza zmywarki, oto kilka pomocnych porad od producenta – marki Gorenje.
Krok 1
Po każdym zakończeniu programu zmywania należy uchylić drzwi zmywarki, aby woda wyparowała nie tylko z wnętrza komory, ale również z uszczelek.
Krok 2
Co około 10-15 cykli zmywania warto wyczyścić ramiona natryskowe zmywarki. Wystarczy je odkręcić i dokładnie umyć pod bieżącą wodą oraz udrożnić ich działanie przy pomocy drewnianych wykałaczek.
Krok 3
Pamiętaj o regularnym czyszczeniu filtra zmywarki. Po zdemontowaniu filtra, opróżnij zawartość, rozłóż na części i dokładnie umyj szczoteczką z płynem, aby pozbawić go pozostałości tłuszczu. Regularne czyszczenie filtra zapewni swobodny przepływ wody oraz ochroni Cię przed bakteriami i nieprzyjemnym zapachem.
Krok 4
Pamiętaj o odkamienianiu zmywarki co 5 miesięcy. Do tego celu są dostępne na rynku specjalne preparaty, które nie tylko usuwają kamień z urządzenia, ale również resztki jedzenia.
Czyszczenie lodówki
Nie istnieją sztywne zasady jak często należy myć lodówkę, ale warto zadbać o jej czystość, bo resztki jedzenia, przeterminowane produkty, nadgniłe warzywa to pożywka dla bakterii i wirusów, które mogą zagrażać Twojemu zdrowiu. Czym najlepiej umyć lodówkę i jak przystąpić do zadania? Oto kilka porad od producenta - marki Gorenje.
Krok 1
Przed rozpoczęciem mycia lodówki należy opróżnić ją ze wszystkich produktów. To dobra okazja, aby dokonać przeglądu i ocenić, które produkty nadają się do spożycia, a które trzeba wyrzucić.
Krok 2
Z lodówki usuń wszystkie ruchome elementy tj. szuflady, półki, przegródki. Możesz je umyć w zmywarce lub pod bieżącą wodą z płynem. Szczególnie delikatnie obchodź się ze szklanymi elementami, które należy umyć ręcznie i rozłożyć na ręczniku do wyschnięcia.
Krok 3
Usuwając wszystkie elementy ruchome zyskujesz łatwy dostęp do wszystkich ścian wymagających czyszczenia. Do mycia wnętrza lodówki możesz wykorzystać roztwór wody i octu albo wodę rozcieńczoną z płynem do mycia naczyń. Staraj się dokładnie wyczyścić wszystkie zakamarki, czyli prowadnice, uszczelki i uchwyty, bo to właśnie w nich najczęściej gromadzą się resztki jedzenia i woda. Pamiętaj również o usunięciu zanieczyszczeń z odpływu, aby był drożny, wówczas woda nie będzie gromadziła się na dnie lodówki.
Krok 4
Po wysuszeniu wszystkich ruchomych elementów lodówki, wkładamy je do wnętrza i organizujemy przestrzeń do przechowywania według własnych potrzeb. Następnie wkładamy posegregowane produkty do wnętrza lodówki.
Czyszczenie piekarnika
Jeśli jesteś posiadaczem nowoczesnego piekarnika z funkcją PyroClean, CataClean, AquaClean albo piekarnika z 3 funkcjami jednocześnie, czyszczenie piekarnika jest banalnie proste i skuteczne. Te 3 rozwiązania proponowane w urządzeniach marki Gorenje sprawią, że Twój piekarnik będzie nie tylko lśnił, ale również służył przez lata.
Krok 1 – czyszczenie pyrolityczne
Pyroliza polega na rozgrzaniu piekarnika do bardzo wysokiej temperatury, dochodzącej nawet do 500°C. W trakcie czyszczenia wszystkie zanieczyszczenia zwęglają się i zamieniają w popiół, nawet te, które znajdują się w najmniej dostępnych zakamarkach piekarnika. Gdy schłodzimy piekarnik po czyszczeniu, wystarczy zetrzeć resztki popiołu wilgotną ściereczką, gąbką czy papierowym ręcznikiem, aby jego wnętrze było nieskazitelnie czyste i gotowe do kolejnych kulinarnych wyzwań.
Krok 2 – czyszczenie katalityczne
Piekarniki z funkcją czyszczenia katalitycznego są wyposażone w specjalne panele pokryte tzw. emalią katalityczną. Za każdym razem, kiedy piekarnik osiągnie temperaturę około 200˚C podczas procesu pieczenia, katalityczne wkłady automatycznie zaczynają wchłaniać tłuszcz i zanieczyszczenia. Zabrudzenia poddane procesowi katalizy ulegają częściowemu rozpadowi, czyli utlenianiu, a wszelkie pozostałości z procesu spalania można z łatwością usunąć po wychłodzeniu urządzenia. Należy pamiętać, że powierzchni katalitycznej nie należy czyścić ostrymi, drucianymi gąbkami, ponieważ można ją uszkodzić i wówczas nie będzie działać w pełni efektywnie.
Krok 3 – czyszczenie parowe
Czyszczenie parą to bardzo prosta metoda wspomagająca usuwanie zaschniętych zabrudzeń z wnętrza piekarnika. Piekarniki z taką funkcją posiadają pojemnik napełniany wodą, po włączeniu specjalnego programu para wodna zmiękcza zabrudzenia i sprawia, że z łatwością można je usunąć.
Jak sobie radzić z czyszczeniem starszych modeli piekarników, które nie mają opcji samoczyszczenia?
Krok 1
Przed rozpoczęciem mycia piekarnika, wyjmij wszystkie elementy ruchome tj. ruszt czy blachy. Zdemontuj również prowadnice, osłonę silnika wentylatora i osłonę oświetlenia.
Krok 2
Ruszt, prowadnice, blachy i wnętrze piekarnika najlepiej czyszczą się pastą z octu, sody oczyszczonej i wody. Do najcięższych zabrudzeń możesz użyć folii aluminiowej zwiniętej w kulę i mleczka do czyszczenia.
Krok 3
Na koniec zdemontuj szyby piekarnika. Większość piekarników posiada 3 szyby. Zdemontuj je kolejno zachowując wyjątkowe bezpieczeństwo, aby ich nie stłuc i wyczyść je przy pomocy kuli z folii aluminiowej i mleczka do czyszczenia.
Do dzieła!
Fot. Gorenje
Informacja prasowa