Właściwości orzechów

Orzechy dla zdrowia i urody.
Orzech jest symbolem szczęścia i mądrości, posiada wiele zdrowotnych właściwości i zapobiega ryzyku wystąpienia chorób. A do tego jeszcze, wbrew pozorom, pomaga w odchudzaniu!

Orzechy do niedawna nie były popularne wśród osób dbających o dietę i sylwetkę. Jednak naukowcy odkryli, że posiadają one wiele witamin i minerałów. Także tłuszcz, który sprawiał, że są one kaloryczne okazał się dobry dla serca. Garść orzechów dziennie, na pewno nie zrobi nam oponki na brzuchu, jednak trzeba wiedzieć jakie jeść i robić to z umiarem!

Orzechy ziemne
Popularne fistaszki zna chyba każdy. Jednak mało kto wie, że są one roślinami strączkowymi czyli należą do tej samej grupy co fasola czy groszek. Zawierają one w sobie związki, które chronią przed chorobami serca, ale także mają niski indeks glikemiczny, czyli trzymają poziom cukru we krwi na równomiernym poziomie. Orzeszki ziemne występują w przeróżnych postaciach: z solą, w skorupce, w czekoladzie, w miodzie czy prażone. Jednak trzeba pamiętać, że te wersje orzeszków nie są już dobre dla naszego zdrowia i wagi, gdyż zabierają w sobie mnóstwo cukru.

Orzechy Włoskie
Te bardzo popularne orzechy przypominające swoim wyglądem mózg, zawierają w sobie samo zdrowie. Ich minusem jest to, że są bardzo kaloryczne, jednak warto jeść je zamiast innych przekąsek między posiłkami. Orzechy włoskie mogą zwiększyć poziom tzw. dobrego cholesterolu i zmniejszyć tego złego. Równocześnie obniżają ryzyko powstawania zakrzepów. Orzechy są dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu i cynku. Poprawiają pracę mózgu i koncentrację, a także wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Oprócz dla zdrowia są również korzystne dla naszej urody – są składnikiem wielu balsamów i kremów, gdyż wyciąg z orzecha włoskiego poprawia stan naszej skóry.

Orzechy Laskowe
Orzechy laskowe, obok orzechów włoskich, są najbardziej kaloryczne i zawierają bardzo dużo tłuszczy – przez co obniżają poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego mają największy poziom kwasu foliowego i witaminy B, która zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wad wrodzonych u dzieci. Również zawierają bardzo dużo minerałów, dzięki czemu dobrze oddziaływają na mózg oraz na wzrok. Mają w sobie dużo żelaza, dlatego są zalecane przy zapobieganiu anemii. Szczególnie powinny je jeść osoby wyczerpane nerwowo, przechodzące duże stresy, pracujące umysłowo, ale także chorzy na nerki i cukrzycę.

Pistacje
W 100g pistacji znajduje się ok. 550kcal. Jednak tak jak wszystkie orzechy również te małe, smaczne, zielone orzeszki mają korzystny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim zawierają luteinę, która chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B. Działają na zrównanie poziomu dobrego i złego cholesterolu. Są również bogatym źródłem błonnika, gdyż każda porcja pistacji dostarcza nam jego 3 gramy.

Oczywiście nie są to wszystkie rodzaje orzechów. Jednak trzeba pamiętać, że mimo dużej kaloryczności warto je włączyć do swojej diety, gdyż bez wątpliwości są one bardzo zdrowym produktem spożywczym, który przynosi dla organizmu same korzyści.

Justyna Antonów
(justyna.antonow@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat