Kiełki genialnie wpisują się w obecne trendy żywieniowe i zróżnicowane diety. Powalają na szybkie urozmaicenie posiłku i podniesienie ich wartości odżywczej. Dzięki nam dowiesz się jak skutecznie uzyskać kiełki w domowym zaciszu, nie poświęcając na to wiele czasu i pieniędzy.
Przygoda z własną hodowlą kiełków powinna zacząć się od wybrania dobrej jakości nasion. Obecnie na rynku nie brakuje wyboru, nasiona na kiełki można dostać nawet w supermarkecie. Domowa produkcja kiełków nie wymaga wielkiego sprzętu. Na początek wystarcza większy słoik, gumka i kawałek gazy. Dla bardziej zaawansowanych dostępne są specjalne naczynia – kiełkownice, pozwalające na uprawę kilku gatunków kiełków jednocześnie. Nasiona wyjęte z opakowania należy dobrze opłukać i namoczyć na kilka godzin. Czas moczenia jest uzależniony od gatunku, który chcemy wyhodować. Następnie, odsączone z nadmiaru wody nasiona przenosi się do słoika. Zamiast wieczka używany gazy. Przez kilka dni, kiedy nasiona budzą się do życia, trzeba płukać je dwa razy dziennie. W zależności od temperatury, oświetlenia i rodzaju nasion, kiełki uzyskujemy po 2-7 dniach.
https://sklep-nasiona.pl/nasiona-na-kielki-sklep-nasiona/
O ile sama uprawa kiełków to zajecie lekkie i przyjemne, to wybór gatunku nasion nie jest taki łatwy. Roślin nadających się na kiełki jest naprawdę dużo. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze z nich. Można je uprawiać pojedynczo lub mieszać je ze sobą.
Aby zauważyć pozytywne działanie kiełków, najlepiej zjadać je codziennie, koniecznie na surowo, gdyż w tej postaci zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Kiełki pasują niemal do każdego dania, można je dodać nawet do jogurtu, posypać nimi kanapkę. Możliwości jest wiele i każdy znajdzie wersje dla siebie. Świeże, pochodzące z prostej uprawy organicznej kiełki, to znakomity pomysł na różnorodny, bogaty w substancje odżywcze składnik o bardzo dobrej przyswajalności dla organizmu. Kiełki to bez wątpienia jeden z cenniejszych elementów zdrowego stylu życia i urozmaicenia w kuchni.