Jaka powinna być kuchnia idealna? To pytanie zadajemy sobie najczęściej przed rozpoczęciem remontu czy prac wykończeniowych. O aranżację przestrzeni kuchennej warto zadbać jednak także wtedy, gdy nie planujemy znacznych modyfikacji wystroju. Wprowadzenie drobnych zmian usprawni codzienne przygotowywanie posiłków oraz pomoże w organizacji świątecznej kolacji dla większej liczby osób. Od czego zacząć i jak to zrobić radzi Dorota Szelągowska, dekoratorka wnętrz i ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór”.
Elementy, które tworzą funkcjonalną i piękną przestrzeń
Jeśli zaaranżujemy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii, możemy mieć pewność, że gotowanie będzie dla nas czystą przyjemnością. Najważniejszym wyznacznikiem dobrze zaprojektowanej przestrzeni kuchennej, dającej wysoki komfort podczas codziennego korzystania, jest minimalizm. To niezwykle istotny aspekt urządzania wnętrza, niezależnie od tego,w jakim stylu obecnie mamy kuchnię lub w jakiej stylistyce chcielibyśmy ją odnowić.
Dorota Szelągowska, ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór” przekonuje, że podczas urządzania lub rearanżacji kuchni warto stawiać na funkcjonalność oraz mądre, minimalistyczne zagospodarowanie przestrzeni. Dekoratorka wnętrz wie także, jakie powinny być priorytety podczas aranżacji przestrzeni kuchennej: Działajmy zgodnie z własnymi potrzebami i stylem życia. Uwzględniajmy w równym stopniu preferowany design i wygodę aranżowanej przestrzeni. Zdefiniujmy nasze podstawowe potrzeby – to klucz do osiągnięcia sukcesu podczas urządzania kuchni. Ustalmy dla ilu osób ma być przeznaczona kuchnia, kto w niej najczęściej przebywa, gotuje i je. Kuchnia to miejsce, gdzie przygotowujemy lub spożywamy gotowe dania, dlatego przeanalizujmy nasze preferencje żywieniowe oraz tryb życia. Pomoże nam to określić, ile czasu tam spędzamy oraz pomóc w wyborze rodzaju mebli i sprzętu AGD potrzebnego do przygotowywania posiłków.
Zachowanie ergonomii i minimalizmu w kuchni sprawi, że będziemy z niej korzystać z przyjemnością. Zwiększając jej funkcjonalność oraz estetykę, zyskujemy poczucie harmonii i porządku, dlatego pamiętajmy o:
Kuchenne udogodnienia
Pomyślmy o przedmiotach ułatwiających codzienną pracę w kuchni. Jednym z nich jest np. dzbanek filtrujący BRITA, dzięki któremu nie musimy kupować wody butelkowanej, często wykorzystywanej do przygotowywania posiłków. Filtr dzbankowy to nieodzowny element funkcjonalnie wyposażonej kuchni, ponieważ pozwala cieszyć się doskonałym smakiem wody, przy zaoszczędzeniu przestrzeni, którą zwykle zajmują butelki z wodą mineralną. Dla tych, którzy cenią sobie innowacyjność i oszczędność przestrzeni na blacie kuchennym, najlepszym rozwiązaniem filtrującym będzie podzlewowy system BRITA On Line Active Plus (OLAP). Umożliwia on czerpanie wody filtrowanej z dodatkowego kranu, montowanego obok baterii kuchennej.
Jedno urządzenie – wiele korzyści
BRITA Aluna, BRITA Marella, BRITA Elemaris i BRITA Navelia zostały zaprojektowane z myślą o różnych wymaganiach klientów. Dzbanki wyposażone są w unikalny system filtrowania, który pomaga obniżyć poziom twardości wody. Do wszystkich produktów pasują wymienne wkłady filtrujące BRITA MAXTRA. Dzięki filtracji wody nie będziemy zmagać się z uciążliwym kamieniem w czajniku, który jest oznaką wysokiej twardości wody. Oprócz tego filtrowanie pozwala też usunąć z wody chlor oraz metale pochodzące z instalacji wodociągowej, czyniąc ją smaczną. Dzbanki BRITA to nie tylko praktyczny i elegancki element wyposażenia wnętrza, ale też źródło świeżej i smacznej wody w każdym momencie oraz sposób na wprowadzenie drobnych oszczędności do domowego budżetu!
Fot. BRITA
Informacja prasowa