Różowy sernik z truskawkami
Sernik to deserowy kameleon, który ze względu na prostą bazę, łączoną z najrozmaitszymi dodatkami, często pojawia się na naszych stołach. Sernik polski, wiedeński, królewski, tradycyjny, baskijski, nowojorski czy na zimno to zaledwie niektóre z propozycji. To właśnie ten wykwintny acz prosty w przygotowaniu deser zainspirował kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikorę, do stworzenia autorskiego przepisu, który skradnie niejedno podniebienie.
Sernik to jeden z tych deserów, który ma szczególne miejsce w moim sercu. Jego różowa odmiana z karmelizowanymi na winie truskawkami to alternatywa dla tradycyjnych przysmaków - mówi Marcin Sikora - Idealnym uzupełnieniem tego deseru będzie lampka białego wina lodowego Winiarni Zamojskiej, która raz przemycona w procesie karmelizacji truskawek, podbije rozkosz jabłkową nutą.
Wege beza z iście kremowym serkiem philadelphia i białą czekoladą
Kolejną słodką rekomendacją kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, jest wegańska beza z kremem philadelphia i pieczoną białą czekoladą z kruszonką z kaszy gryczanej:
Beza to niekwestionowana królowa wśród deserów. Jestem przekonany, że jej wegańska wersja zachwyci najbardziej wysublimowane podniebienia. Wyjątkowy charakter tego deseru tkwi w pieczonej białej czekoladzie, która w połączeniu z kruszonką z kaszy gryczanej nadaje lekkości i chrupkości - podkreśla kucharz. Aby przełamać słodycz wegańskiej bezy, proponuję podawać ją z winem Lekka Czarna Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.
Podarujmy sobie i naszym bliskim odrobinę przyjemności w tym wyjątkowym miesiącu. A przecież nie ma nic piękniejszego od samodzielnie przygotowywanych deserów. Przez żołądek do serca!
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa