Metoda pakowania próżniowego jest bardzo prosta: żywność umieszcza się najpierw w szczelnym, wodoodpornym worku. Następnie usuwane jest z niego powietrze za pomocą systemu do pakowania próniowego. Na koniec worek z żywnością jest uszczelniany. Duży wybór domowych zgrzewarek ma w swojej ofercie FoodSaver. W ofercie marki znajdują się zarówno kompaktowe urządzenia, które idealnie sprawdzą się w mniejszych kuchniach, jak i pełnowymiarowe, do codziennego użytku. Niektóre posiadają schowek na rolkę i gilotynę, co pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni. Urządzenia te korzystają z dwóch trybów pracy: do żywności wilgotnej lub suchej. Dodatkowy tryb pulsacyjny ułatwia pakowanie produktów delikatnych.
Dzięki usunięciu powietrza, produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor, świeżość oraz wartości odżywcze na dużo dłużej. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka tygodni, a w zamrażarce nawet do dwóch lat. Podczas zamrażania w tradycyjnych torebkach, które nie zabezpieczają przed dostępem powietrza, mogą tworzyć się na nich kryształki lodu, które podczas rozmrażania zamieniają się w wodę. Unikniemy tego w przypadku pakowania próżniowego, gdyż wszystkie worki i folie FoodSaver zapewniają pełną ochronę przed przemarzaniem żywności w zamrażalniku.
Wskazówki i porady dotyczące pakowania próżniowego warzyw:
Fot. FoodSaver
Informacja prasowa