Zapasy na zimę

Jakie warzywa i w jaki sposób można pakować próżniowo
Co zrobić, by sezonowe warzywa z naszego ogródka zachowały swój wyjątkowy smak przez dłuższy czas? Najlepszym sposobem jest pakowanie próżniowe. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika okres przechowywania jedzenia wielokrotnie się wydłuża. Czy wszystkie warzywa można pakować próżniowo? W jaki sposób przechowywać zapakowane już produkty?

Metoda pakowania próżniowego jest bardzo prosta: żywność umieszcza się najpierw w szczelnym, wodoodpornym worku. Następnie usuwane jest z niego powietrze za pomocą systemu do pakowania próniowego. Na koniec worek z żywnością jest uszczelniany. Duży wybór domowych zgrzewarek ma w swojej ofercie FoodSaver. W ofercie marki znajdują się zarówno kompaktowe urządzenia, które idealnie sprawdzą się w mniejszych kuchniach, jak i pełnowymiarowe, do codziennego użytku. Niektóre posiadają schowek na rolkę i gilotynę, co pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni. Urządzenia te korzystają z dwóch trybów pracy: do żywności wilgotnej lub suchej. Dodatkowy tryb pulsacyjny ułatwia pakowanie produktów delikatnych.

Dzięki usunięciu powietrza, produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor, świeżość oraz wartości odżywcze na dużo dłużej. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka tygodni, a w zamrażarce nawet do dwóch lat. Podczas zamrażania w tradycyjnych torebkach, które nie zabezpieczają przed dostępem powietrza, mogą tworzyć się na nich kryształki lodu, które podczas rozmrażania zamieniają się w wodę. Unikniemy tego w przypadku pakowania próżniowego, gdyż wszystkie worki i folie FoodSaver zapewniają pełną ochronę przed przemarzaniem żywności w zamrażalniku.

Wskazówki i porady dotyczące pakowania próżniowego warzyw:

  • Warzywa należy przygotować i zapakować próżniowo z zachowaniem maksymalnej świeżości. Najlepiej zrób to od razu po ich zakupieniu. Potem włóż je do lodówki lub zamrażarki.
  • Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniego poziom higieny. Jeśli nadmiar drobnoustrojów zmiesza się z żywnością podczas pakowania, skuteczność pakowania próżniowego znacząco spada ipomimo eliminacji powietrza, żywność może zacząć się psuć.
  • Kapusta, brokuły, kalafior czy brukselka po zapakowaniu próżniowym uwalniają gazy. Jeśli zapakujesz je na surowo, worek szybko napełni się gazem, powodując ich zepsucie. Dlatego wcześniej należy warzywa te blanszować, a potem zamrozić, aby je zakonserwować. Blanszowanie wymaga umieszczenia kawałków warzyw we wrzącej wodzie na bardzo krótki czas (1-4 minuty). Wysoka temperatura zabija bakterie powierzchniowe i zatrzymuje proces dojrzewania warzyw, natomiast krótki czas zapewnia im zachowanie naturalnej sztywności. Z kolei natychmiastowe umieszczenie ich w wodzie z lodem wstrzyma wszelkie procesy gotowania.
  • Jeśli planujesz wykorzystać warzywa w przyszłości do zup i sałatek, to zanim je zapakujesz próżniowo pokrój je np. w kostkę, plasterki, spirale lub wstążki.

Fot. FoodSaver
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat