Zdrowa próżnia

Pakowanie próżniowe nigdy nie było tak łatwe.
Bez sezonowych owoców i warzyw nie ma zdrowego odżywiania. By jednak posiadały one wszystkie wartości odżywcze, powinny być zawsze świeże. Kto z nas ma jednak czas na kupowanie ich na bieżąco? Rozwiązaniem nie jest też robienie zapasów i przechowywanie ich w lodówce, gdyż szybko się utleniają i w rezultacie psują. By do tego nie dopuścić, najlepiej pakować jedzenie próżniowo korzystając ze zgrzewarki.

Kuszeni widokiem kolorowych i soczystych warzyw i owoców na lokalnym targu lub bogatym wyborem serów czy mięs na sklepowych półkach, zdarza się nam kupować je na potęgę. Nie byłoby nic w tym złego, gdyby nie to, że nie jesteśmy w stanie wszystkiego od razu zjeść. Jak dowodzą badania, polska rodzina miesięcznie marnuje jedzenie warte średnio ok. 50 złotych. Unikniemy tego dzięki pakowaniu próżniowemu. Metoda ta została wymyślona w latach 80. XX w. przez niemieckiego wynalazca Hansa Kristena. Dzięki niemu powstały pierwsze na świecie urządzenia do pakowania bez dostępu powietrza, znane później jako FoodSaver.  Marka ta do dziś jest liderem w tej dziedzinie i proponuje wiele modeli zgrzewarek dostosowanych do oczekiwań najbardziej wymagających użytkowników.

Tajemnice świeżości
Powietrze to główna przyczyna odwodnienia, utraty smaku i świeżości żywności. Dzięki wyeliminowaniu jego dostępu zostaje zatrzymane utlenianie i rozwój bakterii tlenowych, które odpowiadają za procesy gnilne. Zgrzewarka odsysa powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, szczelnie zamyka produkt, dzięki czemu okres jego przechowywania wydłuża się wielokrotnie. Owoce, warzywa oraz mięso zachowują swój smak, kolor i świeżość nawet pięciokrotnie dłużej w porównaniu do tradycyjnego sposobu przechowywania w lodówce. Niektóre produkty możemy tak przechowywać nawet rok lub dwa. I co ważne kupujemy je rzadziej i mrozimy małe porcje, które można jednorazowo wykorzystać. A po wyjęciu z próżni można żywność ponownie włożyć do lodówki, ugotować czy podgrzać w mikrofalówce. Zgrzewarka próżniowa pomaga nam też utrzymać porządek w kuchni. Foliowane produkty zajmują mniej miejsca w lodówce, a ich szczelne zamknięcie pozwala zapobiec rozprzestrzenianiu się zapachów.

Gotowanie sous-vide
Zgrzewarki próżniowe FoodSaver można też wykorzystać do innych zastosowań niż tylko wydłużanie trwałości produktów. Szefowie kuchni używają ich często do marynowania oraz gotowania np. mięs czy ryb techniką sous-vide. Polega ona na zamknięciu potraw w woreczku próżniowym, a następnie obróbce w kąpieli wodnej o temperaturze poniżej 100 stopni w specjalnym urządzeniu. To pozwala zachować wszystkie witaminy, makro i mikroelementy, które dzięki próżniowemu pakowaniu żywności nie przenikają do wody, w której są rozpuszczalne i nie zostają zniszczone podczas smażenia. Dodatkowo objętość gotowanych produktów nie zmniejsza się, a przy tym zachowują one swój naturalny, estetyczny wygląd. Ponieważ mięso gotowane jest we własnych sokach, zachowuje ono swój smak, dzięki czemu nie musimy nawet używać wielu przypraw. Bez wątpienia panujący powszechnie trend na zdrową żywność spowoduje, że moda na ten rodzaj przygotowywania potraw z roku na rok będzie coraz większa.

Fot. FoodSaver
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat