Zdrowe gotowanie z szacunkiem dla środowiska

Zrównoważona kuchnia - naczynia do gotowania Kohersen.
Zdrowe gotowanie oznacza nie tylko wyliczenie ilości kalorii i zbilansowanie składników odżywczych w posiłkach, ale także unikanie substancji szkodliwych obecnych w niektórych pokarmach. A i to wciąż za mało, by mieć pewność, że nie trafiają one do nas „prosto z talerza” lub…patelni. Warto zatem zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy, ale i w czym gotujemy. Przygotowywanie zdrowych i zrównoważonych posiłków zapewnią nam naczynia do gotowania Kohersen®

Patelnie i garnki codziennie mają styczność z jedzeniem, są poddawane działaniu bardzo wysokiej temperatury, dlatego przy ich wyborze powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na materiał, z którego zostały wykonane.  Naczynia niskiej jakości łatwo ulegają zarysowaniu, a wówczas do naszego jedzenia mogą przedostawać się szkodliwe substancje stanowiące tworzywo, z którego naczynia zostały wykonane. Prezentujemy dziś naczynia polskiej marki Kohersen® BLACK CUBE®, które powstały, by pomóc zadbać o zdrowie, co więcej także o środowisko. W jaki sposób? Odpowiem znajdziesz w artykule.

Lepsze przewodzenie i utrzymywanie ciepła
Za stosunkowo bezpieczne i bardzo odporne na uszkodzenia uważane są naczynia ze stali nierdzewnej. W naczyniach Kohersen® doceniono zalety tego materiału, ale poczyniono krok dalej. Technolodzy zastosowali hybrydową konstrukcję TRI-PLY, w której korpus tworzą trzy warstwy: stal nierdzewna - aluminium - stal nierdzewna. Efektem jeszcze większa trwałość i odporność na odkształcenia.  Wszelako, największą jej zaletą jest efektywne, równomierne przewodzenie i utrzymanie ciepła, co sprawia, że potrawy przygotowujemy szybciej, a zatem wykorzystujemy mniej energii.

Zdrowo, czyli z ograniczeniem szkodliwego tłuszczu
Naczynia Kohersen® wykonane przy użyciu opatentowanej, koreańskiej technologii BLACK CUBE® posiadają unikatową, dwustronną powierzchnię funkcyjną: zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz naczynia. Sześcienny wzór na powierzchni naczynia pozwala na równomierne rozprowadzenie niewielkiej ilości tłuszczu i zapobiega przywieraniu, co jest nie bez znaczenia nie tylko dla smaku potraw, ale także ze względu na zachowanie wartości odżywczych. Wypustki ze stali nierdzewnej tworzące wzór plastra miodu stanowią wyższą warstwę, na której kładziemy kawałki mięsa czy warzywa, poddawane obróbce termicznej, a powierzchnia poniżej wypustek jest pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu powierzchnia BLACK CUBE® umożliwia smażenie i gotowanie na minimalnej ilości tłuszczu, co wpisuje się w zdrowy styl życia. By dodatkowo ograniczyć użycie dużych ilości oleju do przyrządzania potraw, warto korzystać z woka z powłoką DIAMOND Kohersen® BLACK CUBE®.  Można w nim przyrządzać mięso, ryby, warzywa, skorupiaki, ryż lub makaron. I to w zależności od metody gotowania, która odpowiada użytkownikowi, ponieważ w tym urządzeniu połączono wszystkie sposoby gotowania.

Oszczędzamy wodę
Dzięki powierzchniom zapobiegającym przywieraniu potraw, zastosowanym w naczyniach Kohersen® wykorzystujemy mniej wody przy myciu naczyń. Tym samym płacimy mniejsze rachunki za zużycie wody i dokładamy ze swojej strony niewielką, choć jakże ważną cegiełkę, troszcząc się o zachowanie naturalnych zasobów planety. Warto wziąć to pod uwagę, gdyż według prognoz już w 2030 r. będziemy mieli w codziennym życiu do dyspozycji prawie o połowę mniej wody niż obecnie.

Sprawdzamy skład
Warto czytać etykiety. Nie tylko w przypadku artykułów spożywczych, ale także naczyń i przyborów kuchennych. To, z czego zostały wykonane ma ogromne znaczenie.  Naczynia Kohersen® są wolne od PFOA (kwasów perfluorooktanowych) i PFOS (sulfonian perfluorooktanu). Substancje te są uznawane za rakotwórcze, osłabiają układ immunologiczny wywołują problemy hormonalne i wpływają na podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Związki PFOA i PFOS powiązane są z tworzywem PTFE, z którego powstają niektóre dostępne na rynku powłoki zapobiegające przywieraniu. Te niebezpieczne dla zdrowia substancje przedostają się do pokarmów pod wpływem oddziaływania wysokiej temperatury oraz gdy powłoka ulegnie uszkodzeniu i jej cząstki znajdą się na talerzu wraz z jedzeniem. Ogromną wadą powłok zawierających PFOA i PFOS jest też ich powolny rozkład, a w efekcie negatywny wpływ na poziom zanieczyszczenia środowiska. Dlatego konwencja sztokholmska zakwalifikowała te substancje do grupy związków trwale zanieczyszczających środowisko i nakazała wycofywanie ich z rynku.

Fot. Kohersen
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat