Zdrowe śniadanie na nowy rok szkolny

Drugie śniadanie - garść inspiracji.
Początek września oznacza powrót do szkolnych obowiązków po dwóch miesiącach wakacyjnej beztroski. Uczniowie wchodzą do klas wypoczęci i zaopatrzeni w nowe zeszyty, szkolne przybory, podręczniki. W ich tornistrach czy plecakach nie może jednak zabraknąć jeszcze jednego istotnego elementu – drugiego śniadania.

Ten posiłek ma dla uczniów ogromne znaczenie. Wysiłek umysłowy i fizyczny szybko wyczerpuje energię, co może powodować rozdrażnienie, zmęczenie i spadek możliwości poznawczych. Zjedzenie zbilansowanego i pożywnego drugiego śniadania pozwala w znacznym stopniu zregenerować siły. Warto zatem pamiętać o właściwym doborze produktów umieszczanych w uczniowskiej śniadaniówce.

Pochwała pożywnej kanapki
Podstawą uczniowskiego śniadania jest zwykle kanapka. Tę najlepiej przygotować z pełnoziarnistego pieczywa, ponieważ jest bogate w błonnik i zawiera więcej mikroskładników (żelazo, cynk) i witamin z grupy B. Pieczywo można posmarować masłem lub pastą warzywną, a do środka włożyć plasterek wędliny, sera oraz liść sałaty.

- Wędlina ma wysoką zawartość białka i doskonale pasuje do uczniowskiej kanapki – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Pamiętajmy jednak, aby wykorzystywać produkty wysokiej jakości o dużej zawartości mięsa. Tylko takie dadzą oczekiwany efekt, czyli regenerację po wysiłku.

Bogactwo owoców i warzyw
Stałymi składnikami śniadaniówki powinny być też owoce i warzywa. Dobrym pomysłem jest krojenie ich na mniejsze części, ponieważ ułatwia to pakowanie i daje pewność, że produkty zostaną, chociaż częściowo, zjedzone. Co z owoców najlepiej wkładać do śniadaniówki? Wiele zależy od indywidualnych upodobań dziecka. Najlepiej nadają się jabłka, śliwki, winogrona, gruszki, banany, borówki amerykańskie. Z warzyw warto zapakować marchewkę, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, zielone ogórki czy czerwoną paprykę. Jako element śniadania dobrze sprawdzają się też owoce suszone (jabłka, figi, żurawina) i niesolone orzechy (włoskie, migdały, laskowe).

Dodatki nie zawsze oczywiste
Doskonałymi dodatkami do śniadania są musy owocowe i warzywne oraz produkty mleczne np. jogurty. Unikajmy za to soków czy słodzonych napojów, a zamiast nich dawajmy czystą wodę. Można pokusić się o dodanie zdrowych batoników z ziaren czy kawałka czekolady, ale też spakować mniej oczywiste elementy drugiego śniadania.

- Hitem wędliniarskim wśród dzieci na pewno są parówki – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Sprawdzają się nie tylko po podgrzaniu. Doskonale smakują także na zimno i wbrew obiegowym opiniom nadają się do spożycia w tej formie. Ich niewielki rozmiar i zwarta konsystencja sprawiają, że można je łatwo spakować do śniadaniówki, a potem szybko zjeść na przerwie w szkole.  Szczególnie dobrze uzupełniają energię po wysiłku fizycznym.

Fot. Dobrowolscy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat