Zamiast wymyślnych diet-cud lepiej zdecydować się na stałą zmianę nawyków żywieniowych. Jeśli dodamy do tego aktywność fizyczną i dbałość o nasze otoczenie i środowisko zyskamy nie tylko szczupłą sylwetkę, ale i zdrowie.
„Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen” to przewodnik ku temu, aby uzyskać pomoc w budowaniu zdrowego stylu życia na co dzień. Książka zawiera działy tematyczne od opisu przypraw stosowanych w kuchni, które mają nie tylko nadawać smak potrawom, ale wykazują właściwości lecznicze. Z niektórymi z nich spotkałam się po raz pierwszy. W następnej kolejności znajdziemy bazę ciekawych połączeń smakowych w przepisach, które charakteryzują się przede wszystkim prostotą. Są to zupy i interesująca w nich pozycja jak zupa kasztanowa. Dla wielbicieli chrupania są pyszne sosy i dipy na bazie jogurtu naturalnego. Po nich przychodzi czas na marynaty i smarowidła do chleba – warto zastanowić się nad pastą z ciecierzycy. A teraz czas na dania obiadowe, gdzie głównymi aktorami są mięsa, ryby, warzywa, makarony – tu decydują nasze indywidualne preferencje. A coś na ząb, jako podsumowanie obiadowej uczty – desery, ciasta i inne słodkości w wersji dużo zdrowszej niż sklepowe słodycze. Dodatkowo znaleźć można przepisy na zdrowe napoje i proste śniadania.
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego czytelnikom gotującym zgodnie z filozofią św. Hildegardy.
Lidia Brzezicka
(lidia.brzezicka@dlalejdis.pl)
Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle „Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen”, Wydawnictwo „Esprit” 2016