Zero waste w naszej kuchni

Zero waste w kuchni.
Ilu z nas zdarzyło się kupić za dużo jedzenia albo po rodzinnym spotkaniu zostać z pełną lodówką sałatek, ciast i resztek dań? Dzięki kilku sprytnym sposobom nic więc się nie zmarnuje.

Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i staramy się chronić nasze środowisko. Jedną z takich form dbania o naszą planetę jest wykorzystywanie każdego rodzaju jedzenia tak, by nie dopuścić do jego wyrzucenia. Gdy zdarza nam się kupić lub ugotować za dużo, wtedy cały nasz wysiłek ratuje odpowiednie przechowywanie i mrożenie. To znakomite formy konserwowania żywności - pozwalają zachować jej walory smakowe i składniki odżywcze.

Oto kilka sposobów, jak odpowiednio przechowywać żywność, żeby jej nie marnować:

  1. Nie wypełniaj lodówki po brzegi - staraj się, aby była wypełniona w około 2/3 objętości. Lodówka potrzebuje cyrkulacji powietrza, aby utrzymać żywność w odpowiedniej temperaturze. Układanie produktów zbyt ciasno może sprawić, że niektóre z nich będą zbyt zimne lub nawet zamarzną, a inne z powodu nadmiernego ciepła nie zachowają odpowiedniej świeżości.
  2. Nie kupuj na zapas - sprawdź, co masz w domu, co się kończy a jest niezbędne. Nie kupuj na wszelki wypadek, na zapas albo dlatego, że akurat jest w promocji.
  3. Rób przegląd zapasów - najlepiej co dwa dni, wtedy nic ci nie umknie. Jeśli w lodówce są zwiędłe warzywa, zrób z nich np. leczo. Owoce, które straciły na świeżości, ale nie są zepsute, wykorzystaj do koktajlu.
  4. Ograniczaj produkty - pomyśl, czy możesz zastosować zamienniki produktów, których używasz. Jeśli jakiś produkt jesz rzadko, kupuj go w małym opakowaniu.
  5. Gotuj z resztek - piekarnik parowy sprawi, że odgrzewane z poprzedniego dnia posiłki nie będą suche i pozbawione smaku.
  6. Naucz się wekować - zamiast gotować codziennie z małej ilości składników, zrób to raz, ale od razu na kilka dni. Gotowe danie albo sos włóż do czystych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
  7. Mrożenie ma same korzyści - to uniwersalna metoda przechowywania. Aby ten proces był bezpieczny, najpierw trzeba wystudzić to, co chcemy zamrozić. Potem należy włożyć porcie do lodówki, by jeszcze mocniej obniżyć temperaturę produktu. Na koniec wkładamy do zamrażalnika. To schłodzenie na końcowym etapie sprawia, że sąsiadujące produkty nie mrożą się częściowo.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat