Co jeśli do tego wszystkiego dodamy jeszcze fakt, że będą one bezglutenowe? Takie właśnie przepisy znajdziemy w najnowszej książce Magdaleny Cielenga-Wiaterek „Zielenina bez glutenu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie”. Przepisy w niej zawarte są przede wszystkim w znakomitej większości proste do wykonania. Autorka udowadnia, że jeśli chcemy zdrowo odżywiać się, nie musimy spędzać całego dnia w kuchni. Co więcej nasze dania dzięki tej publikacji będą smaczne. Te wypróbowane przeze mnie zasmakowały zarówno osobom preferującym kuchnię wegetariańską jak i tym, którzy nie unikają mięsa w swojej codziennej diecie. Bardzo spodobało mi się również to, że autorka zazwyczaj używa łatwo dostępnych składników.
Jest to druga po „Zieleninie na talerzu” publikacja autorki. Sama Magdalena Cielenga-Wiaterek jest zaś autorką kulinarnego bloga „Zielenina”. To co zwraca uwagę czytelnika już na samym początku to fakt, że książka jest bardzo ładnie wydana. W twardej oprawie, z zakładką umożliwiającą zaznaczenie potrzebnej strony. Doskonale nadaje się na prezent. Uwagę zwracają również wspaniałe fotografie potraw, które doskonale zachęcają czytelnika do szybkiego wypróbowania kolejnych przepisów.
Karolina Magdziarz
(karolina.magdziarz@dlalejdis.pl)
Magdalena Cielenga-Wiaterek „Zielenina bez glutenu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie”, Wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2016