Niestety, bardzo łatwo jest go zepsuć niewłaściwą proporcją składników, szczególnie jeśli nie potrafimy jeszcze zrównoważyć smaków kwaśnych, słodkich, słonych i ostrych. Warto znaleźć wietnamski sos rybny, dużo lżejszy niż wersja tajska.
Poziom trudności: prosty
Liczba porcji: 225 ml
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj sok z limonki, cukier oraz wodę w małej misce, mieszając, aby rozpuścić cukier. Spróbuj i dostosuj smaki w razie konieczności tak, aby uzyskać równowagę słodkiego i kwaśnego. Na koniec dodaj sos rybny, czosnek i papryczki. Spróbuj jeszcze raz i sprawdź, czy smaki słone i ostre są zrównoważone. Przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Tuż przed podaniem wmieszaj kolendrę i miętę.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa