Ziołowy wietnamski sos do maczania (Nuoc Cham)

Przepis na ziołowy wietnamski sos do maczania (Nuoc Cham).
Jeśli chcesz opanować kuchnię wietnamską, musisz nauczyć się robić ten sos. Używany jest w bardzo wielu potrawach, jako podstawowy element łączący smaki.

Niestety, bardzo łatwo jest go zepsuć niewłaściwą proporcją składników, szczególnie jeśli nie potrafimy jeszcze zrównoważyć smaków kwaśnych, słodkich, słonych i ostrych. Warto znaleźć wietnamski sos rybny, dużo lżejszy niż wersja tajska.

Poziom trudności: prosty
Liczba porcji: 225 ml

Składniki

  • 3 łyżki stołowe soku z limonki
  • 2 łyżki stołowe drobnego cukru
  • 100ml wody
  • 2 ½ łyżki stołowej sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1-2 małe papryczki chili, drobno posiekane
  • garść świeżych liści kolendry, drobno posiekanych
  • garść liści ostrej mięty wietnamskiej, drobno posiekanej


Przygotowanie
Wymieszaj sok z limonki, cukier oraz wodę w małej misce, mieszając, aby rozpuścić cukier. Spróbuj i dostosuj smaki w razie konieczności tak, aby uzyskać równowagę słodkiego i kwaśnego. Na koniec dodaj sos rybny, czosnek i papryczki. Spróbuj jeszcze raz i sprawdź, czy smaki słone i ostre są zrównoważone. Przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Tuż przed podaniem wmieszaj kolendrę i miętę.

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat