Trendy w smakach na 2014 rok
Drogie Panie, mamy dla Was zestawy Kamis.
W skład każdego wchodzi:
- Kamis Specialite Przyprawa Curry indyjskie 68 g - reprezentuje trend Masala na nowo. Mieszanka o bardzo intensywnym aromacie i znacznie bogatszym smaku niż tradycyjne curry w torebce. Stworzona według oryginalnej indyjskiej receptury. Nadaje potrawom intensywny korzenny smak z pikantną nutą.
- Kamis Chili pieprz cayenne 15 g - reprezentuje trend Obsesja chilli. Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Dzięki dużej ilości zawartej w niej kapsaicyny, jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni. Chili stosowane jest do potraw mięsnych, ostrych sosów, warzyw. Przyprawia się nim gulasze, drób, ryby i małże.
- Kamis Kolendra 15 g – reprezentuje trend Kompaktowość w kuchni. Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie. O kulinarnym i leczniczym zastosowaniu kolendry świadczą dokumenty sprzed ponad 3000 lat. Wzmianki o niej znaleziono w literaturze sanskryckiej, egipskich papirusach, a także w Biblii. Jako przyprawę stosuje się owoce, które mają korzenny aromat, z pieprzowo-balsamiczną nutą i słodkawy, a jednocześnie lekko piekący smak. Kolendra stanowi ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych m.in indyjskiej mieszanki Curry. Przyprawia się nią dania mięsne, zwłaszcza z jagnięciny, indyka i wieprzowiny. Jest także składnikiem marynat i kiszonek, dobrze komponuje się z sałatą oraz zupami np.: grochową czy fasolową. Kolendrę stosuje się również do pieczywa i pierników.
- Kamis Imbir 15 g - Przyprawą jest zmielone kłącze wieloletniej rośliny uprawianej w Azji, Afryce, Australii i na Karaibach. Ma mocny, nieco cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Imbir łagodzi bóle żołądkowe i wzmaga apetyt. Przyprawia się nim ciasta, pierniki, herbatniki, kisiele i budynie. Służy do aromatyzowania kompotów, likierów, grzanego wina oraz piwa.
- Kamis Przyprawa chińska 5 smaków 20 g - Przyprawa chińska 5 smaków jest wysoce aromatyczną mieszanką o wyrafinowanym smaku i zapachu. Wraz z kuchnią chińską i wietnamską trafiła na stoły całego świata. Charakteryzuje się balsamicznym zapachem kasji połączonym z aromatem anyżu. Dodana do potrawy wzbogaca ją o pięć podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. Tradycyjnie stosowana jest jako dodatek do mięsnych potraw i duszonych, do sosów i marynat.
- Kamis Specialite Młynek Sól morska 90 g
Aby wygrać jeden z nich, należy prawidłowo odpowiedzieć na pytanie:
Ile trendów kulinarnych znajduje się w globalnym raporcie przygotowanym przez Kamis i McCormick pt. „Trendy w Smakach 2014”?
A) 3
B) 5
C) 7
Podpowiedź można znaleźć w dziale Przyprawy.
Aby wziąć udział w konkursie należy wysłać SMS pod numer 71051 w treści wpisując KAMIS prawidłową odpowiedź (np. KAMIS.D, koszt SMS 1,23 zł z VAT)
Na Wasze odpowiedzi czekamy do 10.03.2014r. do godz. 20.00. Zwyciężczynie zostaną powiadomione SMSem. Nagrody zostaną wysłane pocztą.
Fundatorem nagród w konkursie jest Kamis.
Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z zaakceptowaniem regulaminu.