Kasza Gryczana Prażona marki Halina to idealna baza do wielu potraw, w tym tradycyjnych dań regionalnych.
Kaszę Gryczaną Prażoną uzyskuje się przez obłuszczenie i prażenie ziaren gryki. Do Polski gryka dotarła wraz z najazdami Tatarów i ich osiedleniem się na kresach wschodnich. Stąd jej inne nazwy– tatarka lub hreczka. Początkowo gotowano z niej gęste zupy, z czasem stała się podstawą wielu regionalnych dań.
Kasza Gryczana Prażona marki Halina złocisto-brązową barwę ziarna i wyrazisty smak zawdzięcza najwyższej jakości gryki, z której jest produkowana. Jest bogata w białko, błonnik, magnez, żelazo, potas, fosfor, lecytynę oraz witaminy z grupy B i E. Kasza Gryczana Prażona najwięcej wartości odżywczych i najlepszy smak zachowuje po ugotowaniu na sypko. Może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, mięs i warzyw. Idealna do zrazów, gulaszy, pieczeni, placków, pasztetów, faszerowania drobiu i wyrobu kaszanek. Produkt jest dostępny w sprzedaży w postaci sypkiej (0,9 kg) oraz w torebkach (4 x 100 g i 10 x 100g).
Kasza Gryczana Prażona stanowi bazę wielu regionalnych potraw. Najpopularniejsze pierogi z kaszą gryczaną to pierogi nowodworskie, przygotowywane z serem, rodzynkami, cynamonem, imbirem i miętą. Na Podkarpaciu przygotowuje się pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, z kolei na Pomorzu pierogi z mięsem i kaszą gryczaną podaje się ze śmietaną lub skwarkami. Na Lubelszczyźnie największą popularnością cieszy się pieczony pieróg biłgorajski inaczej zwany krupniakiem, łupcie – gołąbki z kaszą gryczaną oraz hreczniaki (hreczki) – kotlety z kaszy gryczanej i białego sera lub mięsa wieprzowego.
W Małopolsce Kaszę Gryczaną Prażoną łączy się ze zsiadłym mlekiem i twarogiem (prażucha) lub z mąką gryczaną (szumiszka). Gołąbki z kaszą gryczaną przyrządza się na Śląsku oraz w Beskidach (kieszeniaki). Pyzy z kaszy gryczanej (pezaki) podaje się na Kurpiach. W Łodzi popularnością cieszy się babka gryczana. Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami niegdyś stanowiły przysmak warszawski.
Drogie Panie, mamy dla Was zestawy produktów marki Halina. W skład zestawu wchodzi: Kasza Gryczana Prażona, Kasza Jęczmienna Mazurska, Kasza Kuskus, Ryż Naturalny Brązowy, Płatki Owsiane Błyskawiczne, Soczewica Zielona, Fasola Drobna. Aby wygrać jeden z nich, należy odpowiedzieć na pytanie:
Jakie rodzaje kasz znajdują się w ofercie marki Halina? Podaj swój ulubiony przepis na danie z kaszą.
Podpowiedź można znaleźć na halina.eu
Na Wasze odpowiedzi czekamy do 09.10.2012r. do godz. 20.00. Zwyciężczynie o wygranej zostaną powiadomione mailowo. Odbiór nagród osobiście w siedzibie portalu dlaLejdis.pl ul. Podwale 62a/2a w godzinach 16-19 dla Wrocławianek lub wysyłka pocztą do innych rejonów.
Fundatorem nagród w konkursie jest Sawex Foods Sp. z o.o.
Zwycięzcy konkursu:
Zestaw Halina otrzymuje Marta Bielewska 696***693
Zestaw Halina otrzymuje Łucja Sypień 608***283
Zestaw Halina otrzymuje Marta Grabowska 682***207