Konkurs internetowy

Witaminy i minerały na talerzu – z produktami marki Halina

Konkurs Halina.
Kasza gryczana prażona to skarbnica zdrowia i smaku. Od wielu lat stanowi cenny składnik kuchni polskiej.

Kasza Gryczana Prażona marki Halina to idealna baza do wielu potraw, w tym tradycyjnych dań regionalnych.

Kaszę Gryczaną Prażoną uzyskuje się przez obłuszczenie i prażenie ziaren gryki. Do Polski gryka dotarła wraz z najazdami Tatarów i ich osiedleniem się na kresach wschodnich. Stąd jej inne nazwy– tatarka lub hreczka. Początkowo gotowano z niej gęste zupy, z czasem stała się podstawą wielu regionalnych dań.

Kasza Gryczana Prażona marki Halina złocisto-brązową barwę ziarna i wyrazisty smak zawdzięcza najwyższej jakości gryki, z której jest produkowana. Jest bogata w białko, błonnik, magnez, żelazo, potas, fosfor, lecytynę oraz witaminy z grupy B i E. Kasza Gryczana Prażona najwięcej wartości odżywczych i najlepszy smak zachowuje po ugotowaniu na sypko. Może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, mięs i warzyw. Idealna do zrazów, gulaszy, pieczeni, placków, pasztetów, faszerowania drobiu i wyrobu kaszanek. Produkt jest dostępny w sprzedaży w postaci sypkiej (0,9 kg) oraz w torebkach (4 x 100 g i 10 x 100g).

Kasza Gryczana Prażona stanowi bazę wielu regionalnych potraw. Najpopularniejsze pierogi z kaszą gryczaną to pierogi nowodworskie, przygotowywane z serem, rodzynkami, cynamonem, imbirem i miętą. Na Podkarpaciu przygotowuje się pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, z kolei na Pomorzu pierogi z mięsem i kaszą gryczaną podaje się ze śmietaną lub skwarkami. Na Lubelszczyźnie największą popularnością cieszy się pieczony pieróg biłgorajski inaczej zwany krupniakiem, łupcie – gołąbki z kaszą gryczaną oraz hreczniaki (hreczki) – kotlety  z kaszy gryczanej i białego sera lub mięsa wieprzowego.

W Małopolsce Kaszę Gryczaną Prażoną łączy się ze zsiadłym mlekiem i twarogiem (prażucha) lub z mąką gryczaną (szumiszka). Gołąbki z kaszą gryczaną przyrządza się na Śląsku oraz w Beskidach (kieszeniaki). Pyzy z kaszy gryczanej (pezaki) podaje się na Kurpiach. W Łodzi popularnością cieszy się babka gryczana. Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami niegdyś stanowiły przysmak warszawski.

Drogie Panie, mamy dla Was zestawy produktów marki Halina. W skład zestawu wchodzi: Kasza Gryczana Prażona, Kasza Jęczmienna Mazurska, Kasza Kuskus, Ryż Naturalny Brązowy, Płatki Owsiane Błyskawiczne, Soczewica Zielona, Fasola Drobna. Aby wygrać jeden z nich, należy odpowiedzieć na pytanie:

Jakie rodzaje kasz znajdują się w ofercie marki Halina? Podaj swój ulubiony przepis na danie z kaszą.

Podpowiedź można znaleźć na halina.eu

Na Wasze odpowiedzi czekamy do 09.10.2012r. do godz. 20.00. Zwyciężczynie o wygranej zostaną powiadomione mailowo. Odbiór nagród osobiście w siedzibie portalu dlaLejdis.pl ul. Podwale 62a/2a w godzinach 16-19 dla Wrocławianek lub wysyłka pocztą do innych rejonów.

Fundatorem nagród w konkursie jest Sawex Foods Sp. z o.o.

Zwycięzcy konkursu:

Zestaw Halina otrzymuje Marta Bielewska 696***693
Zestaw Halina otrzymuje Łucja Sypień 608***283
Zestaw Halina otrzymuje Marta Grabowska 682***207

W konkursie wzięło udział 282 uczestników.

Regulamin

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat