Konkurs SMS

Wybieramy najlepsze wypieki z margaryną Palma z Murzynkiem

Plebiscyt z Palmą z Murzynkiem.
Zakłady Tłuszczowe „Bielmar”, producent margaryny Palma z Murzynkiem, przygotował dla fanek wypieków wspaniałe nagrody!

Zgłoś do konkursu swój przepis na ulubiony słodki lub słony wypiek, koniecznie z margaryną Palma z Murzynkiem i wygraj super tortownicę z silikonowym brzegiem i szklanym dnem!

Pięć nagród, w postaci tortownic z silikonowym brzegiem, przypadnie pięciu osobom, które wezmą udział w plebiscycie.

  • 3 nagrody otrzymają osoby, których przepisy otrzymają najwięcej głosów SMS
  • 2 nagrody przypadną osobom, które nadeślą najwięcej SMS-ów.

 


Wymagania:
1. Na adres palma@dlalejdis.pl należy przesłać zdjęcie (w pliku graficznym jpg lub png) i przepis na wypiek z Palmą z Murzynkiem.
2. W mailu zawierającym zgłoszenie musi być zawarta klauzula o wyrażeniu zgody na publikację zdjęcia na portalu dlaLejdis.pl oraz poświadczenie autorska przesłanego zdjęcia.
3. Termin nadsyłania prac - 07.12.2012r. do godz. 20.00
4. Termin rozwiązania plebiscytu - 10.12.2012r. do godz. 20.00
* Zdjęcia i przepisy, które przejdą pomyślnie weryfikację redakcji portalu dlaLejdis.pl będą publikowane na łamach portalu dlaLejdis.pl i wezmą udział w plebiscycie.

Palma z Murzynkiem ZT Bielmar to margaryna kulinarna z dodatkiem oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat.
Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nada ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.
Doskonale sprawdzi się jako podstawa mas, kremów i polew.

Aktualne wyniki: Liczba głosów:


Wypieki z Palmą z Murzynkiem:

Świąteczne pierniczki

Składniki:
- 100 g Margaryny Palma z Murzynkiem
- 200 g miodu
- 200 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do pierników
- lukry do dekoracji
- kolorowe draże

Przygotowanie:
Miód, cukier i  Palmę rozpuść na patelni z łyżką wody. Dodaj przyprawę do pierników. Całość zagotuj, a następnie ostudź. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko i masę z patelni. Składniki zagnieć na elastyczne ciasto, posyp mąką i zawiń w folię aluminiową. Odstaw do lodówki na kilka dni. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj je na placek grubości 5 mm, w którym foremkami wycinaj pierniczki. Piecz je 10 - 15 minut w temperaturze 190 C. Ostudzone pierniczki dekoruj podgrzanymi w kąpieli wodnej lukrami i drażetkami.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.18 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Skubaniec

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 30 dag margaryny Palmy z Murzynkiem
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kg drylowanych wiśni
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy oddzielone od białek żółtka, margarynę i cukier puder. Zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do pieczenia. Na cieście układamy wiśnie, rodzynki i orzechy. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy. Z ciemnego ciasta skubiemy lub trzemy na tarce kawałki i posypujemy nimi wiśnie z bakaliami. Z białek i cukru kryształu ubijamy bardzo sztywną pianę, wykładamy ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta skubiemy kawałeczki i posypujemy nimi pianę. Pieczemy ciasto 45 minut w temp. 170°C.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.17 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Ciasto z jabłkami
ciasto:
- kostka Palmy z Murzynkiem
- 600 gram mąki
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

masa:
- 16 jabłek najlepiej kwaśnych.
- 3 łyżki cukru
- cynamon

wykonanie:
Jabłka  obrać wrzucić do rondla skropić sokiem z cytryny, przesmażyć i dodać cukier.
Mąka, cukier, margaryna, śmietana, proszek, jajka i sól wszystko razem do miski- zagnieść ciasto podzielić na dwie części.
Blachę wysmarować lub wyłożyć pergaminem, rozwałkować cienko jedną część ciasta i przełożyć na blachę na to wyłożyć masę z jabłek poprószyć cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć masę.( ciasto kawałkami rozwałkowuję i nakładam na masę) Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto piec w 190 stopniach 40 min. Smacznego.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.16 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Tiramisu od serca :-)

Składniki biszkopt
- 250 g margaryny PALMA z murzynkiem
- 250 g cukru pudru
- 4 jaja
- 375 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli

Składniki masa:
- 0,5l śmietany kremówki
- 2 serki mascarpone
- 2 fixy do śmietany
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1op cukru waniliowego

Pozostałe składniki:
- 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- Amaretto do kawy (opcjonalnie)
- kakao gorzkie

Wykonanie:
Najpierw pieczemy biszkopt. Miękką margarynę i cukier puder ubić na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać dokładnie razem, a następnie dodać do "mokrych" składników. Piec w 160 st. C do tzw suchego patyczka.
Gdy biszkopt wystygnie, przecinamy go wzdłuż aby powstały dwa spody (ja robię to nitką :)) Zaparzamy kawę w 1/2l wody, studzimy i dodajemy Amaretto. W czasie gdy kawa stygnie robimy masę: śmietanę ubijamy mikserem na sztywno,dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i fix. Ubijamy chwilę, następnie dodajemy serki mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
Biszkopt układamy na dnie tortownicy, nasączamy kawą, posypujemy obficie kakao i wykładamy połowę masy. Czynność powtarzamy. Na masę kładziemy biszkopt, nasączamy kawą, posypujemy kakao, następnie wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy obficie kakao i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.15 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Torcik cytrynowo wiśniowy

Biszkopt:
- 5 jajek
- niepełna szklanka cukru pudru (około 150 ml)
- 1 szklanka (220ml) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

MASA CYTRYNOWA
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml wody
- 1 galaretka cytrynowa
- 0,5 szklanki cukru
- sok z ½ cytryny
- sok z ½ pomarańczy
- 2 żółtka
- 0,5 kostki margaryny Palmy z Murzynkiem

MASA WIŚNIOWA
- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 0,5 szklanki soku wiśniowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki margaryny Palmy z Murzynkiem
- 2 żółtka

PONCZ
- 0,5 szklanki mocnej herbaty
- sok z ½ cytryny
- sok z ½ pomarańczy
- cukier do smaku

DODATKOWO
- 0,5 szklanki wydrylowanych wiśni
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych zabarwionych barwnikiem spożywczym
- 100 g drobno posiekanych orzechów

cukrowe kwiatki do dekoracji
Jak zrobić?

BISZKOPT:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na gładka masę, dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Gdy masa jest gęsta dodajemy dwie łyżki ubitej piany. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 22x22 cm. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt po ostygnięciu przecinamy na trzy placki i przekładamy masami. MASA CYTRYNOWA:Z 0,5 litra wody odlać 0,5 szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić budyń, żółtka i sok z połowy cytryny i pomarańczy. Resztę wody gotujemy z cukrem. Gdy woda zaczyna wrzeć wlewamy rozpuszczone budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy przez 5 minut aby galaretka się dobrze rozpuściła. Odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy z wystudzonym budyniem na jednolitą masę. MASA WIŚNIOWA: Mleko zagotowujemy z cukrem. Budyń rozpuszczamy w soku wiśniowym z żółtkami. Gdy mleko się gotuje wlewamy do niego rozpuszczony budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ucieramy z miękką margaryna.PONCZ:Do mocnej ostudzonej herbaty dodajemy oba soki i dosładzamy cukrem do smaku.SKŁADANIE TORTU: Bierzemy jeden placek, nasączamy ponczem i na niego wykładamy masę cytrynową. Przykrywamy drugim plackiem, który również nasączamy ponczem wykładamy masę wiśniową (ale nie wszystką) i układamy wydrylowane wiśnie. Przykrywamy trzecim plackiem, który nasączamy i cały tort obsmarowujemy cienką warstwą masy wiśniowej. Dekorujemy boki orzechami a wierzch wiórkami kokosowymi zabarwionymi na zielono i układamy cukrowe kwiatki. Gotowy tort wkładamy do lodówki.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.14 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Ciasto puch z owocami
Bardzo szybkie, niezawodne ciasto na każdą okazję.

Składniki:
- 40dag mąki
- 20dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 margaryna Palma z Murzynkiem
- 4 jajka
- owoce na wierzch (do wyboru: truskawki, maliny, jabłka, gruszki, brzoskwinie)
- 1 łyżeczka cynamonu (wersja z jabłkami lub gruszkami)

Przygotowanie:
1. Ucieramy margarynę z cukrem na gładką masę.
2. Dodajemy jajka, ucieramy.
3. Stopniowo dodajemy kolejne składniki i ucieramy.
4. Opcjonalnie do ciasta można dodać kakao (2 łyżki), jeśli ktoś woli ciasta ciemne lub dla urozmaicenia.
5. Gotowe ciasto wylewamy na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
6. Na wierzchu układamy owoce pokrojone w ćwiartki (jabłka, gruszki, brzoskwinie) lub w całości (truskawki, maliny), delikatnie wciskając je w ciasto. W trakcie pieczenia ciasto samo je wchłonie.
7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, pieczemy 40 minut.
8. Ostudzone ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.13 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

PROSTY-PYSZNY SERNIK Z PALMĄ

Składniki:
- 1 kostka Palmy z Murzynkiem
- 3/4 szklanki cukru
- 7 łyżek mleka
Te składniki zagotować i ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać:
- 2 jajka 
- 2 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej
- 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystko wymieszać i wylać na brytfankę wyłożoną pergaminem.
SER: 1/2 kg sera białego półtłustego zmielić, dodać
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 jajko
- 5 łyżeczek cukru pudru
Wszystko wymieszać i łyżeczką kłaść kupki sera na wylanym cieście. Pomiędzy kupki sera wkroić plasterki brzoskwiń z puszki.

POSYPKA:
- 1/4 kostki Palmy (wcześniej wyjęta z lodówki, aby zmiękła)
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 5 łyżek mąki wrocławskiej
Składniki zagnieść aż zabiorą całą mąkę i pokruszyć po całym cieście.
PIEC ok. 40 minut w piekarniku 160-170*\C (z termoobiegiem)
S M A C Z N E G O ! 
P.S. Ciasto można upiec z samymi owocami np.jabłkami i też jest PYSZNE.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.12 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

RURKI Z KREMEM
- 40 dkg mąki
- 1 margaryna Palma z Murzynkiem
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany/18%
- łyżka octu

Mąkę wysiekać z margaryną,dodać żółtka,śmietanę,ocet.
Ciasto rozwałkować.Kroić paski o szer. 2cm owijać foremki rurki .piec na złoty kolor.
Rurki przed pieczeniem można obtoczyć w białku i cukrze lub po upieczeniu obtoczyć w roztopionej czekoladzie z dodatkiem margaryny Palmy z murzynkiem.Po upieczeniu napełnić kremem lub bitą śmietaną.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.11 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

BABECZKI NA DOBRANOC
Składniki:
Ciastka:
- Składniki suche: 2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- Składniki mokre: szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem(roztopionej i ostudzonej)
- aromat waniliowy(wg uznania; opcjonalnie)
- 1 jajko

Wykonanie: Oddzielnie wymieszać składniki suche, oddzielnie mokre; następnie mokre wlać do suchych. Nakładać do blachy na muffiny wyłożonej papilotkami lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem, piec ok.20-25 minut w 180 stopniach.

Krem maślany:
- 100g masła
- ok. 400g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
- aromat waniliowy
- barwniki spożywcze

Masło utrzeć z cukrem i aromatem, dodać mleko dla gładszej konsystencji. Zabarwić dowolnym barwnikiem(u mnie niebieski i fioletowy), wyciskać na ostudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.
Ozdobić ciastkami maślanymi w dowolnych kształtach(u mnie księżyc i gwiazdki - na dobranoc;), ale mogą być też inne wzory).

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.10 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Gwiazdki maślane
Gwiazdki maślane to idealne ciasteczka na towarzyskie spotkanie np.przy kawie.Łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu

Składniki:
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny Palma z Murzynkiem
- 15 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- łyżka śmietany

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm i wykrawać foremkami ciasteczka
Przygotowane w ten sposób ciasteczka wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok.12 minut w temp. 200st.C

Dobra rada:
Ciasteczka można przechowywać przez długi czas w hermetycznie zamkniętym pudełku.
Ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym czy czekoladową polewą.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.9 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Babeczki drożdżowe z niespodzianką
Babeczki przyrządzam specjalnie dla mojego męża, żeby w drodze do pracy mógł coś przegryźć.

Składniki:
Robiąc babeczki zawsze podwajam ilość składników, gdyż są tak dobre, że znikają dużo szybciej niż się je robi :) Z tej ilości składników wychodzą mi przeciętnie 4 blaszki do pieczenia.

Składniki na ciasto:
- 1 kg mąka pszenna
- 100g drożdże
- do 8 łyżek cukru (zależy od gustu)
- Margaryna ( roztopiona kostka ) Palma z murzynkiem
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 cukry waniliowe
- 2 szczypty soli

Składniki na nadzienie:
- mleko ok. 6 szklanek
- rodzynki do 250g
- 4 budynie ( smak ulubiony )

Ponadto:
- bita śmietana
- cukier puder
- porzeczki
- maliny

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru, cukry waniliowe, 2 szczypty soli, 2 całe jajka, 2 żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiając ciasto dodać roztopioną margarynę tak, żeby dało się zagnieść ciasto. Gdy ciasto odchodzi od ręki przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Nadzienie:
Budynie ugotować wedle przepisu na opakowaniu w 6 szklankach mleka. Do gotowego budyniu dodać rodzynki sparzone gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta i rozsmarować na nich nadzienie. Zwinąć jak roladę.
Powstałe rolady pokroić w paski o grubości do 2 cm. Babeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie ( żeby się nie skleiły w trakcie pieczenia). Wierzch każdej babeczki posmarować rozkłóconym białkiem i pozostawić do wyrośnięcia.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
Gotowe babeczki można zjeść na ciepło bądź po ich wystudzeniu.
Ja zawsze podaję je w kilku wersjach: same, z cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym, z bitą śmietaną czy z owocami , wszystko zależy od pomysłu.
Życzę smacznego!!!

Dobra rada:
W tak ciepłe dni w środku lata bułeczki robi się w tempie ekspresowym, gdyż drożdże szybko wyrastają.
Babeczki smakują najbardziej w ciągu 2 dni od ich upieczenia.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.8 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Sernik z pierniczkami

Spód kakaowy:
- 120 g margaryny "Palma z murzynkiem"
- 250g mąki
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao

Masa serowa
- 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 180 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 120 g margaryny "Palma z murzynkiem"
- 5 żółtek
- 2 białka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- opakowanie pierniczków

Polewa kawowa:
- 250 ml gęstej śmietany 18% tłuszczu
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżeczek wrzącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Dekoracja:
- biała czekolada

Ze składników na spód kakaowy zagnieść ciasto i i wyłożyć na dno blaszki.Podpiec spód przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, wystudzić. Masa serowa: Ser dwa razy przekręcić wraz z miękką margaryną .Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo dokładać twaróg i dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej i wymieszać.Wsypać mąkę ziemniaczaną,dodać aromat waniliowy i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na podpieczony spód wyrównać powierzchnię i poukładać pierniczki.Drugą połowę masy serowej wyłożyć na wierzch na pierniczki i dokładnie wyrównać.Piec w 170°C przez 50 min.Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Polewa kawowa: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach wrzącej wody i odczekać aż lekko ostygnie. Kawę rozpuścić w jednej łyżce wrzącej wody.Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.Dodać rozpuszczoną kawę,wymieszać po czym dodać żelatynę i również dokładnie wymieszać.Polewę można wstawić na chwilkę do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć przelać na sernik.Można również od razu po zrobieniu polewę przelać na sernik,wyrównać i wstawić do lodówki. Posypać białą czekoladą.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.7 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

"Ciasto 3 BIT"

SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki mąki pszenna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka masy krówkowej (510 g)
- 1 kostka margaryny PALMA
- ok. 50 dag herbatników
- 1 opakowanie masy karpatkowej w proszku
- 600 ml śmietany kremowej 30 %
- 2 opakowania bitej śmietany ŚNIEŻKA
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania śmietanki fix
- 3 łyżki żelatyny
- pół tabliczki czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek. Białka włożyć do miski i ubijać aż powstanie gęsta piana. Dodać cukier i nadal ubijać. Dodać łyżeczkę octu. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 żółtku. Wyłączyć mikser. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Tak powstałą masę przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku (wcześniej nagrzanym) przez 25 minut w 180 st. C.
MASA KRÓWKOWA: margarynę PALMĘ utrzeć mikserem na pulchną masę, a następnie dodawać po trochu masy krówkowej. Ciągle ucierać aż wszystko się wymiesza. Powstałą masę wyłożyć na biszkopta. Na masę krówkową wyłożyć jeden obok drugiego herbatniki. Wyłożyć na cały placek.
MASA KARPATKOWA: Przygotować masę karpatkową w proszku jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na herbatniki. Włożyć na ok. 15 minut do lodówki.
MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę 30% ubić. Dodać cukier puder. Następnie wsypać ŚNIEŻKI w proszku oraz śmietanki fix. Żelatynę wymieszać z dwiema łyżeczkami zimnej wody a następnie zalać ją 4 łyżkami wrzącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i odczekać chwilę aż zacznie twardnieć. Wlać do ubijającej się śmietany. Całość wyłożyć na masę karpatkową. Wyrównać masę na placku. Całość posypać startą tabliczką czekolady na tarce o grubych oczkach. Zamiast czekolady można także użyć do posypania kawy rozpuszczalnej.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.6 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).


Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

ciasto:
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 l mleka
- 1/2 roztopionej margaryny Palma z Murzynkiem
- mąka (ile zabierze ciasto)

farsz:
- 50 dkg kapusty kiszonej
- cebula
- 2 dkg grzybów
- cukier, sól, pieprz (do smaku)

Drożdże rozrobić z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-15 min. Jak urośnie dodać resztę składników i tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dobrze wyrobić i odstawić na ok 1h do wyrośnięcia. FARSZ: Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem wrzucić do odsączonej kapusty. Pogotować chwilę, aby płyn odparował. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 2-3mm i kroić kwadraty o boku 10 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać po przekątnej. Można również nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.5 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Napoleonek

CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 margaryny "Palma z murzynkiem"
- 3 jajka
- 1 łyżka amoniaku
- 1 łyżeczka octu
- cukier waniliowy

KREM:
- 1 litr mleka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 4 placki
Krem:
Z mleka odlać 1/4 litra, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Wlać na pozostałe kipiące mleko. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorącym budyniem przekładać placki, a z czwartego zrobić kruszonkę Najlepiej smakuje następnego dnia.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.4 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Orzechowiec

Ciasto:
- 20 dkg mąki
- 1 kostka margaryny "Palma z murzynkiem"
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta proszku do pieczenia

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać miękką margarynę i dobrze posiekać nożem. Żółtka utrzeć z wodą i wlać do mąki, dodać proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na pół godziny.

Masa:
- 30 dkg mielonych orzechów
- 30 dkg cukru pudru
- 9 żółtek
- 11 białek
- szczypta proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać orzechy i zamieszać. Z białek ubić pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. (Najlepiej drewnianą łyżką).
Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki. Na ciasto położyć masę orzechową i przykryć drugim plackiem. Piec w temp. 200C przez 30-40 min.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.3 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Piernik

Składniki:
- 125 g margaryny z Murzynkiem
- 250 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 pełne łyżki kawy zbożowej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175st.C. Formę keksową posmaruj margaryną i posyp mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztop margarynę, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj miód, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko wymieszaj łyżką. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę. Masę wymieszaj. Masę wylej do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.2 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).


Murzynek na Palmie

Składniki:
- 200g margaryny Palma z Murzynkiem
- 3 jajka
- 3 lyzki kakao
- 1 szklanka cukru (zeby sie lepiej ucieralo cukier puder)
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia badz sodki
- sloiczek dzemu z pozeczki
- okolo 3-4 szklanek maki

Przygotowanie:
Utrzec margarynę z żółtkami i cukrem, następnie dodać proszek
do pieczenia i mąkę (1-1,5 szklanki) ciągle ucierając. Dodać dżem i kakao.
Ucierać. Dodać tyle mąki, aby ciasto nie było za rzadkie. W miedzyczasie ubić białka. Dodać do przygotowanej masy. Wymieszać. Wstawić do nagrzanego piecyka na 180 stopni na około 50 minut.

Aby oddać głos na ten przepis wyślij SMS o treści PALMA.1 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Regulamin

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat