Sprawdź, jak prosto jest zorganizować posiłek w plenerze niezależnie od tego, czy dysponujesz własnym ogrodem, czy możesz polegać wyłącznie na miejskim parku. Dla chcącego nic trudnego!
Gdy mowa o jedzeniu w plenerze wielu z nas odruchowo przychodzi na myśl grillowanie. Nic dziwnego. Wystarczy krótki spacer w pogodny weekend w rejonach działek czy ogrodów, by poczuć aromat charakterystyczny dla grillowanych przysmaków. Uwielbiamy spotkania przy grillu ze względu na ich luźny i niezobowiązujący charakter, a także, rzecz jasna, najróżniejsze dania, które można łatwo przyrządzić. Zaskocz rodzinę i znajomych czymś innym niż tylko kiełbaski. Na talerzach fantastycznie będą prezentować się amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem. Na ruszcie bez problemu przyrządzisz także ryby i owoce morza. Może skusisz się na grillowane owoce, np. ananasa lub arbuza? Letnie spotkanie pod chmurką to świetna okazja, by popuścić wodze kulinarnej fantazji.
Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajkiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wyrób mięsną masę. Uformuj cztery, jednakowej wielkości burgery.
2. Pieczarki przesmaż wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie, dopraw solą i pieprzem.
3. Burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 8-10 minut, przewracając co jakiś czas. Podczas grillowania smaruj je sosem Hellmann’s Steak. Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu i posmaruj majonezem.
4. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i usmaż 4 jajka sadzone.
5. Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem oraz rukolą, połóż następnie boczek, pieczarki oraz sadzone jajka. Wierzch hamburgerów przykryj bułką. Gotowe burgery zepnij długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.
Fot. Knorr
Informacja prasowa