Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajkiem

Jedzenie w plenerze to jest to! Przepisy kulinarne.
Wiosna i lato to czas różnorodności. Mowa nie tylko o ogromniej ilości owoców i warzyw, które kuszą na straganach i pozwalają w smakowity sposób urozmaicić codzienne posiłki. W tym okresie chętnie opuszczamy domy i mieszkania, by jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. A ono potrafi zaostrzyć apetyt!

Sprawdź, jak prosto jest zorganizować posiłek w plenerze niezależnie od tego, czy dysponujesz własnym ogrodem, czy możesz polegać wyłącznie na miejskim parku. Dla chcącego nic trudnego!

Gdy mowa o jedzeniu w plenerze wielu z nas odruchowo przychodzi na myśl grillowanie. Nic dziwnego. Wystarczy krótki spacer w pogodny weekend w rejonach działek czy ogrodów, by poczuć aromat charakterystyczny dla grillowanych przysmaków. Uwielbiamy spotkania przy grillu ze względu na ich luźny i niezobowiązujący charakter, a także, rzecz jasna, najróżniejsze dania, które można łatwo przyrządzić. Zaskocz rodzinę i znajomych czymś innym niż tylko kiełbaski. Na talerzach fantastycznie będą prezentować się amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem. Na ruszcie bez problemu przyrządzisz także ryby i owoce morza. Może skusisz się na grillowane owoce, np. ananasa lub arbuza? Letnie spotkanie pod chmurką to świetna okazja, by popuścić wodze kulinarnej fantazji.

Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajkiem

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego z udźca
  • 2 łyżki Przyprawy do Grilla Knorr
  • 4 łyżki Sosu Hellmann's Steak
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 10 pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 cebula biała pokrojona w piórka
  • 2 garści rukoli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wyrób mięsną masę. Uformuj cztery, jednakowej wielkości burgery.
2. Pieczarki przesmaż wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie, dopraw solą i pieprzem.
3. Burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 8-10 minut, przewracając co jakiś czas. Podczas grillowania smaruj je sosem Hellmann’s Steak. Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu i posmaruj majonezem.
4. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i usmaż 4 jajka sadzone.
5. Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem oraz rukolą, połóż następnie boczek, pieczarki oraz sadzone jajka. Wierzch hamburgerów przykryj bułką. Gotowe burgery zepnij długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat