Bento, czyli alternatywna wersja lunch boxa

Czym jest bento?
Bento to typowo japońska forma posiłku, o której pierwsze wzmianki pochodzą sprzed wielu wieków. Japończycy, wyruszając na polowania lub udając się do odległego miejsca pracy, zabierali ze sobą żywność w postaci niewielkich porcji, zawiniętych w tkaninę. Dziś bento pakuje się do estetycznych pudełeczek. Kluczową zasadą jest to, że poszczególne produkty czy składniki są pakowane oddzielnie.

W Japonii są to zwykle ryż, kawałeczki mięsa lub tofu, warzywa – marynowane lub surowe – oraz dodatkowe przekąski. Niemniej bento może się składać z dowolnych produktów. A to tylko jedna z jego zalet.

Sposób na poprawę wydajności na uczelni, w pracy…
Niejedzenie w ciągu pobytu na uczelni czy pracy – co wciąż niektórym się zdarza – powoduje spadek poziomu energii i zdecydowanie obniża naszą wydajność. Z kolei podjadanie w pośpiechu byle czego, może prowadzić do problemów z trawieniem i nie dostarcza nam odpowiednich składników odżywczych. – Tego typu nawyki żywieniowe mogą prowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego zdrowia. – ostrzega Aneta Korzeniecka z DeCare. – Bento natomiast, z jego lekką, ale sycącą zawartością, pozwala na skupienie się na nauce czy pracy bez odczuwania ciężkości, spadku energii i senności. – dodaje.

…. i budowanie relacji
Jak to jest, że zwykle najlepiej jedzenie smakuje nam wtedy, gdy ktoś je dla nas przygotował? Kiedy ktoś decyduje się przygotować dla nas posiłek, wyraża tym samym troskę i zaangażowanie w nasze dobro. A jeśli w dodatku robi to w formie bento – z uwagą i dbałością nie tylko o smak, ale także estetykę podania – nie sposób odebrać tego jako wyraz zaangażowania w łączącą nas relację. Pamiętajmy, że nie tylko dzieci ucieszą się z pięknie przygotowanego bento. Dorośli także docenią ten niebanalny sposób na wyrażenie uczuć.

Oszczędność czasu i pieniędzy
I na koniec, choć z pewnością nie najmniej ważne argumenty - przygotowywanie bento boxu nie jest czasochłonne i nie kosztuje tyle, co codzienne kupowanie lunchu. To także idealny sposób na przygotowywanie posiłków w duchu zero waste. Nie wiesz, jak zacząć swoją przygodę z bento? W sieci znajdziesz wiele prostych przepisów i inspiracji, które pomogą Ci w przygotowaniu różnych kompozycji, w zależności od nastroju. Bierz z nich to, na co masz ochotę. Na początek wykorzystaj poniższe propozycje. Smacznego!

Bento do pracy - zestaw nr 1

Składniki:
Bakalie.
Pokrojone: pomidorki cherry, ½ papryki i ½ ogórka.

Ryż smażony z marynowaną cebulką składniki:
-150 g ugotowanego Ryżu jaśminowego Lotus Rice
-1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
-2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
-½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
-1 jajko
-2 łyżki oleju

Marynowana cebulka składniki:
-50 ml Octu ryżowego House of Asia
-1 czerwona cebula
-100 ml wody
-50 g cukru

Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w cienkie plastry i przełóż do słoika. Ocet, wodę i cukier zagotuj, wystudź i zalej cebule, po 30 minutach będzie gotowa. Rozgrzej patelnię i na oleju podsmaż czosnek z cebulą, następnie dodaj rozmącone jajko, poczekaj, aż się zetnie, dodaj ryż, sos sojowy, całość smaż 6-8 minut. Przełóż do pudełka i posyp marynowaną cebulką.

Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym składniki:
-1 saszetka Pasty miodowo-czosnkowej House of Asia 
-1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
-1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
-1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
-1 pierś z kurczaka pokrojona w większą kostkę
-1 jajko
-50 g mąki kukurydzianej
-Olej do smażenia

Sposób przygotowania: Wymieszaj ze sobą sos sojowy, ostrygowy, jajko, mąkę i zamarynuj kurczaka. Usmaż mięso na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż do miski i wymieszaj z pastą miodowo-czosnkową, pod koniec posyp sezamem.

Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.

Bento do pracy – zestaw nr 2

Bento do pracy

Ulubione warzywa (np. pomidorki cherry, marchewka lub ogórek w słupkach, zblanszowane różyczki brokułu).
Ulubione owoce (najlepiej sezonowe).

Sałatka z glonami wakame składniki:
30 g Wodorostów wakame House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
Kilka kropel Oleju sezamowego House of Asia
2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
1 średni ogórek

Sposób przygotowania: Wakame przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź i przełóż do miski.  Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski z wakame. Pod koniec całość posyp sezamem, skrop olejem sezamowym i dopraw sosem sojowym.

Sajgonki wege z tofu składniki:
4 arkusze Papieru do sajgonek i spring rolls bez namaczania House of Asia
½ opakowania Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
2 łyżki Sosu śliwkowego Sosu Ros Thai Thai
1 marchewka pokrojona w paski
1 ogórek zielony pokrojony w paski
50 g blanszowanej fasolki szparagowej
1 mała sałata rzymska baby
1 mały pęczek zielonej dymki
½ kostki tofu pokrojonego w długie paski
Olej do smażenia

Sposób przygotowania: Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź. Tofu usmaż na patelni na rumiany kolor. Papier ryżowy rozłóż na desce, następnie ułóż od brzegu liście sałaty, pozostałe pokrojone warzywa, tofu oraz makaron, zwiń w ciasną rolkę, przetnij na pół i podawaj z sosem śliwkowym.

Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.

Fot.  Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat