Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem
Składniki na 4 kanapki:
• 3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
• 8 kromek chleba tostowego
• 160 g sera cheddar lub emmentaler
• 1 łodyga selera
• gałązka pietruszki
• 1 twardy pomidor
• 1/4 czerwonej cebuli
• 3 łyżki majonezu
• 1 łyżka musztardy
• 30 g masła
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Drobno posiekaj seler, cebulę i pietruszkę. Włóż do miski. Dodaj odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę - dokładnie wymieszaj widelcem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
2. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pomidora pokrój w cienkie plasterki, posmaruj jedną stronę kromek chleba masłem i połóż je na arkuszu papieru pergaminowego masłem do dołu.
3. Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką i upiecz cztery kromki chleba masłem do dołu. Na wierzchu dodaj odrobinę sera, mieszankę z tuńczyka, plasterki pomidora i więcej sera. Zamknij pozostałymi czterema kromkami chleba, upewniając się, że posmarowana masłem część jest skierowana do góry.
4. Delikatnie ułóż kanapki na patelni. Smaż na złoto najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Lekko dociskaj szpatułką, aż ser będzie lepki. Zdejmij z ognia, przekrój na pół i podawaj od razu.
Fot. RIO MARE
Informacja prasowa