Co się kryje w mięsie?

Cała prawda o mięsie.
Mięso to źródło białka, żelaza i cennych witamin. Bardzo często kupując je, sugerujemy się ceną, a ta nie idzie w parze z jakością.

Producenci bardzo często oszukują nas, sprzedając nam raczej przetwory mięsne a nie mięso. Co oprócz mięsa kryje się w mięsie?

Bardzo często w mięsie możemy znaleźć szkodliwe substancje, które odkładają się w tkance tłuszczowej zwierząt chowanych w klatkach, którym podawane są antybiotyki. Warto więc wybierać mięso ekologiczne, ze sprawdzonych gospodarstw, gdzie zwierzęta hodowane są naturalnie i mają dostęp do paszy i świeżego powietrza.

Niestety, ale w dużych przetwórniach, do mięs dodaje się mieszanki peklujące z wody, soli i przypraw, które wiążą się z wodą i w ten sposób zwiększają wielkość i ciężar wędlin. Dlatego też w mięsach możemy znaleźć: gumę guar, białko sojowe lub serwatkowe, skrobię modyfikowaną czy karagen. Wiele z tych substancji nie jest obojętnych dla zdrowia – wywołują one alergie oraz podrażniają układ pokarmowy.

Mięsa i wędliny nie są wolne od azotynów i azotanów, które nadają mięsom różowy kolor i chronią przed jadem kiełbasianym. Spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko raka układu pokarmowego.

Wiele wędlin jest wędzonych – jednak w procesie wędzenia wytwarzane są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, wśród których najbardziej trujące są benzopireny. Związki te wywołują zmiany nowotworowe i odpowiadają za mutacje materiału genetycznego, dlatego ich maksymalna ilość na 1 kg mięsa to 2 g.

W nugetsach dostępnych w sieciach fast food; ale też w parówkach i kiełbasach głównym składnikiem jest MOM – mięso oddzielane mechanicznie. MOM to rozdrobniona masa mięsno – tłuszczowa, która jest uzyskiwana przez usunięcie mięsa z tkanek przylegających do kości po ich oddzieleniu od tuszy. Masę przesiewa się przez sita i w ten sposób powstaje produkt stworzony z chrząstek, ścięgien, resztek mięsa i tłuszczu.

Warto zatem przy wyborze mięsa nie kierować się ceną, ale jakością; wybierać produkty dobre i ekologiczne, a najlepiej – z mięsa zrezygnować.

Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat