Czarny bez – małe owoce, wszechstronne zastosowanie

Wszechstronne zastosowanie czarnego bzu dla zdrowia i urody.
Owoce i kwiaty czarnego bzu dla ciała i ducha.

Pamiętacie jak w dzieciństwie zastanawialiście się czy te czarne kuleczki, rosnące w kiści na krzaku są jadalne? Ciężko było wówczas uwierzyć, że roślina ta ma cokolwiek wspólnego z pięknie pachnącym bzem, a jednak! Chociażby nazwę.

Czarny bez zdrowia doda
Najczęściej jest wykorzystywany przy przeziębieniach. Zatem w sezonie jesienno-zimowym warto się w niego zaopatrzyć. Napar z kwiatów, ale również sok z owoców to idealna ochrona przed infekcjami. Czarny bez wykazuje również działanie napotne, zatem warto zastosować go również, gdy zacznie nam dokuczać wysoka temperatura. Pomaga w oczyszczeniu oskrzeli z wydzieliny, która na nich zalega, ale działa także przeciwbólowo (warto zastosować, gdy boli nas głowa, albo gardło). Roślina ta pomaga również w regulacji układu trawiennego, poprzez łagodzenie wzdęć czy zgagi. Ma również działanie moczopędne, stąd też jest polecana osobom borykającym się z problemami z układem moczowym.

Ale i urody!
Czarny bez nie zapomina również o urodzie. Przemysł kosmetyczny często stosuje właśnie ten składnik w kremach czy maseczkach. Warto zatem pamiętać, że roślina ta działa przeciwstarzeniowo, wybielająco, ale pomaga również w walce ze zmarszczkami. Natomiast olejek z czarnego bzu zaleca się do masażu ciała, bowiem może przyczynić się do zmniejszenia cellulitu. Polecam rozejrzenie się w drogerii za kosmetykami zawierającymi czarny bez, na pewno nie będziecie żałowały zakupu.

Worek z ciekawostkami
Mało kto wie, że czarny bez kryje wiele tajemnic. Któż pomyślałby, że właśnie z niego wytwarza się naturalny barwnik? Mało tego, warto również dodać, że barwi on na kolor czerwony i… błękitny! Oczywiście, jak znaczna część roślin, również czarny bez może zaszkodzić, gdy zastosujemy go niewłaściwie, bądź w nieodpowiednim momencie. Należy pamiętać, aby absolutnie po niego nie sięgać, gdy nasz organizm jest odwodniony, bowiem możemy sobie jeszcze bardziej zaszkodzić. Nie wolno również zjadać niedojrzałych owoców, które właśnie pod taką postacią są trujące, gdyż zawierają toksyczną substancję antyodżywczą, która ulega rozkładowi w trakcie suszenia.

Przygotowanie syropu z czarnego bzu jest sprawą niezwykle prostą. Wystarczy, że na jeden kilogram owoców dodamy ok. 0,5 kg cukru oraz szklankę wody. Całość trzeba gotować ok. 20-30 min i gotowe.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat