Zdrowie jelit - jak o nie zadbać korzystając z naturalnych składników?

Jak zadbać o jelita korzystając z naturalnych składników?
Zdrowie jelit jest często powodem, dla którego musimy zrezygnować z ulubionych potraw. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, nie oznacza to jednak, że nie pozwala na eksperymenty. Wiele naturalnych składników może też pozytywnie wpłynąć na pracę jelit. Zobacz, jak natura wyposażyła do nas do walki ze schorzeniami układu pokarmowego. Jakie pożywienie może wesprzeć zdrową florę bakteryjną jelit i zapewnić ich prawidłową pracę?

Niezbędne dla zdrowia jelit dla osób z celiakią

Celiakia, jako choroba o podłożu autoimmunologicznym, wymaga całkowitego wyeliminowania z diety glutenu. W praktyce oznacza to zakaz jedzenia większości produktów mącznych, a także przetworzonych produktów spożywczych zawierających pszenicę, jęczmień czy żyto. W praktyce oznacza to uważne czytanie etykiet i dość ograniczony jadłospis. Niewiele osób wie, że także przy bezglutenowej diecie można poeksperymentować ze smakami. Na przykład mąka bambusowa - można jej używać do ciast, placków czy nawet jako zagęszczacz do sosów. Stanowi też podstawę wielu dań kuchni azjatyckiej.

Równowaga w jelicie cienkim i w jelicie grubym

Na perystaltykę jelit wpływa również ilość i jakość błonnika, który spożywamy. Jego prawidłowe proporcje w diecie przysłużą się również do rozrostu populacji bakterii tworzących naturalną florę jelitową, takie jak bakterie kwasu mlekowego. Nasiona konopii łuskane są bogate w białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, oraz inne składniki odżywcze. Właściwie stosowane, mogą wspierać zdrowie serca, regulować poziom cholesterolu i pomagać w utrzymaniu wagi. Nasiona konopi łuskane polecane są szczególnie osobom, które cierpią na zespół jelita drażliwego. Nabłonek jelit dzięki zawartym w nasionach tluszczom jest w stanie w pełni się zregenerować, a błonnik zapobiega zaparciom i reguluje proces trawienia.

Zdrowa wątroba to zdrowe jelita

Ostropest plamisty, znany również jako sylimaryna, jest często stosowany ze względu na swoje właściwości ochronne dla wątroby. Można go stosować w formie mielonej jako dodatek do różnych potraw, np. zupy, sałatki, smoothie. W celu uzyskania korzyści zdrowotnych, zazwyczaj zaleca się spożywanie około 1-2 łyżek stołowych dziennie. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji zaleca się skonsultowanie z lekarzem, szczególnie jeśli stosuje się inne leki lub choruje na inne schorzenia. Ostropest plamisty mielony zmniejsza nagromadzenie toskycznych substancji, zwiększając tym samym wchłanianie składników odżywczych. Układ pokarmowy to wiele przneikających się wzajemnie zależności, które warto zrozumieć i wspierać.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat