Czas na przetwory

Akcesoria do przetworów Galicja.
Kolory i smaki letnich owoców potrafią skusić każdego. Kraina letniej obfitości przenosi się z ogrodów i straganów do naszych domów.

Spiżarnie wypełniają się słoikami z konfiturą i dżemem, butelkami pełnymi soków, nalewek i likierów. Domowa produkcja zapasów witamin na zimę była niegdyś koniecznością. Ale i dziś, kiedy już prawie wszystko można znaleźć na sklepowych półkach, z nieukrywaną przyjemnością poświęcamy czas na ich przygotowanie. Bo jak tu odmówić sobie rozkoszy smaku, aromatów i satysfakcji z widoku opisanych własnoręcznie słoików? Zwłaszcza, że dzięki dostępnym na rynku urządzeniom okazuje się, że robienie przetworów wcale nie jest taką trudną sztuką.

By nie popsuć dobrego wrażenia z degustowania konfitury, dżemu czy kompotu natykając się w nich na pestkę, zadbajmy o staranne wydrylowanie wiśni i czereśni. Przyda się do tego prosta w obsłudze drylownica taka, jaką znajdziemy na przykład w ofercie firmy Galicja, z pojemnikiem na pestki, wytłaczająca odpestkowane już owoce prosto do naczynia, przez co unikniemy rozpryskiwania się soku po całej kuchni. Ponadto ma miłe dla oka kolory i ciekawy design. To istotne, bo przecież barwne owoce w połączeniu z soczystymi kolorami naczyń i przyborów kuchennych mogą tworzyć prawdziwie malarskie sceny. Akcesoria z serii Fresh Color sprawdzą się przy mieszaniu, wyciskaniu i kosztowaniu smakołyków. Gdy w grę wchodzi bardzo wysoka temperatura podstawą udanej pracy jest bezpieczeństwo. Przydadzą się więc silikonowe łapki, przybory i garnki z nienagrzewającymi się uchwytami. Zwolennicy babcinych przepisów mogą pokusić się o wyciskanie soku przez bawełnianą lub lnianą ściereczkę. Praktyczniej jednak będzie skorzystać z sokownika, w którym sok uwalnia się w naturalny sposób, pod wpływem pary wodnej. Co najważniejsze - bez konieczności używania sztucznych konserwantów.  Z tego też względu godny polecenia jest sokownik z oferty Galicji, zrobiony ze stali nierdzewnej. Do najwyższego garnka wsypujemy umyte, oczyszczone z ogonków i szypułek owoce. Im dojrzalsze, tym więcej otrzymamy aromatycznego soku, nawet bez dodatkowego słodzenia.  Do najniższego garnka wlewamy wodę i całość doprowadzamy do wrzenia. Po jakimś czasie z wężyka w środkowym pojemniku zacznie spływać gorący sok. Jeśli naturalna słodycz owoców jest niewystarczająca, można  dodać alkohol cukrowy - ksylitol, otrzymamy wtedy soki ekologiczne i zdrowe. Wypełnione nim słoiki i butelki zamykamy i pasteryzujemy, podgrzewając je w garnku z wodą lub w piekarniku. Pamiętajmy przy tym o odseparowaniu szkła od dna i innych słoików i butelek, by zapobiec jego pękaniu.

Dobrodziejstwa natury w przetworach zyskały miano wspomnień lata zamkniętych w słoikach. Nie tylko dlatego, że są takie kolorowe, zdrowe i smaczne. Robienie przetworów wnosi do domu tyle radości, że nawet w środku lata tworzy się w nim atmosfera świątecznej krzątaniny, dlatego warto wzbogacić codzienność o te praktyczne i przyjemne działania, w których uczestniczyć mogą wszyscy członkowie naszej rodziny.

Galicja dla Twojego Domu
http://www.galicja.debica.pl/
http://sklepgalicja.pl/





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat