Czosnek do zadań specjalnych

Opublikowano: 2018-03-05
Prozdrowotny czosnek
Mały i niepozorny, ale ma przeogromne możliwości. Jest prawdziwym i bezwzględnym katem dla wirusów i pasożytów, chroni przed chorobami układu krążenia, a nawet odmładza. I jak tu go nie uwielbiać?

Wybieraj polski czosnek, bo chiński, choć mniej kosztuje, jest niewiele wart, gdyż dojrzewa w transporcie. Zwykle jest śnieżnobiały, ma większe główki od polskiego i mniej intensywnie pachnie.

Silne działanie antywirusowe czosnek zawdzięcza allicynie i siarczkom, substancjom, które nadają mu charakterystyczny zapach. Hamuje rozwój wirusów i bakterii, przyspiesza zwalczanie infekcji, wspomaga walkę z pasożytami jelit, np. owsikami.

Chroni przed chorobami układu krążenia. Zmniejsza bowiem gęstość krwi, poprawia elastyczność ścian krwionośnych, dzięki czemu obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy. Reguluje także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, obniżając zły (LDL) i podnosząc dobry (HDL).

Wspomaga trawienie. Czosnek wspomaga wydzielanie żółci i reguluje pracę jelit. Dlatego warto dodawać go zwłaszcza do potraw mięsnych, których trawienie wymaga wysiłku od organizmu. Nie jest wskazany jedynie dla osób z ostrym nieżytem przewodu pokarmowego, niedociśnieniem oraz kobiet, które karmią piersią.

Jak należy go jeść? Najlepiej smakuje na świeżo, no i  wtedy zawiera także najwięcej cennych składników. To bardzo ważne, zwłaszcza w okresie grypowym. Czosnek traci swoje bakteriobójcze właściwości w trakcie długiego gotowania (ale pozostałe z nich zachowuje). Warto go wtedy dodawać tuż przed końcem gotowania. Jeśli nie tolerujesz jego zapachu, sięgaj po ten w wersji liofilizowanej. Ale warto wiedzieć, że zapach z ust po czosnku zmniejsza zjedzenie kilku listków świeżej natki lub pogryzienie kilku ziaren kminku.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat