Czym jest matcha i dlaczego warto ją pić?

Dlaczego warto pić matchę?
W ciągu kilku ostatnich lat w Polsce, zarówno w kawiarniach, jak i domowych kuchniach, popularność zdobywa matcha. Ten zielony napój cieszy się uznaniem na całym świecie, dlaczego jest taki wyjątkowy?

Herbata w innej formie

Matcha to pochodząca z Japonii zielona herbata, której proces uprawy i przygotowania różni się od tradycyjnych herbat. Wytwarzana jest, jak większość herbat, z rośliny Camellia sinesis. Około trzy tygodnie przed zbiorami rośliny są przykrywane, aby liście stały się bogatsze w chlorofil – to nie tylko nadaje im intensywny zielony kolor, ale też zwiększa zawartość składników odżywczych.

Po zbiorach liście są parzone i suszone, a kiedy są całkiem suche, za pomocą kamieni młyńskich stają się proszkiem. Ten rodzaj herbaty ma wiele właściwości zdrowotnych.

Moc antyoksydantów

Matcha ma silne działanie antyoksydacyjne – zawiera aż 100 razy więcej antyoksydantów niż inne herbaty. Związki te odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Obecne w herbacie polifenole, zwłaszcza pochodna katechiny EGCG, mają działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • zmniejszają ryzyko miażdżycy
  • i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Spokój i lepsze samopoczucie

Matcha jest środkiem wspomagającym utrzymanie spokoju i relaksu. Od setek lat jest używana między innymi przez japońskich buddyjskich mnichów Zen, którym ułatwia wielogodzinne medytacje. Ponadto zawarty w tej sproszkowanej herbacie aminokwas l-teanina wspomaga produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, które pozytywnie wpływają na nastrój. Dogrywają także znaczną rolę w procesach poznawczych, motywacyjnych – odpowiada za naszą chęć do działania.

Matcha zamiast kawy?

Matcha jest naturalnym środkiem energetyzującym. Poziom energii po jej wypiciu może  utrzymywać się aż 6 godzin! Przypływ energii wydaje się stabilniejszy niż w przypadku kawy, bo kofeina jest w miarowych dawkach rozprowadzana we krwi. Matcha działa zatem łagodniej i dłużej, nie powodując nadpobudliwości, nerwowości czy wysokiego ciśnienia, jakie mogą pojawić się po wypiciu filiżanki kawy.

Oczyszczenie organizmu i szybszy metabolizm

Chlorofil obecny w matchy wspomaga proces detoksykacji organizmu, wspomagając pracę wątroby i oczyszczając organizm z toksyn. Ta zielona herbata w naturalny sposób przyspiesza także metabolizm organizmu, więc będzie ciekawą opcją dla odchudzających się.

Jeśli szukasz napoju, który połączy ciekawy smak z licznymi korzyściami zdrowotnymi, spróbuj matchy. Koniecznie sprawdź, jak ją przyrządzić lub znajdź miejsce, gdzie skosztujesz tej zielonej herbaty.

Paulina Ziemińska
(paulina.zieminska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat