Domowa Pizza Texas

Przepis na domową pizzę Texas.
Pyszna pizza, na której zgromadzone są nasze ulubione składniki – popularność tej potrawy w barach i restauracjach nikogo nie dziwi.

Pizza króluje nawet wśród dań dostarczanych do domów. Wszystko co dobre w zamówionym daniu może być jeszcze lepsze w przygotowanym samodzielnie. Dla nowoczesnych pań, na najbliższy obiad kobiecy serwis internetowy dlaLejdis.pl poleca domową pizzę Texas.

Czas przygotowywania potrawy wynosi około 2 godzin. Podana ilość składników wystarczy do przygotowania dania dla 4-6 osób.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g drożdży
  • trochę oleju
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża papryka
  • 2 duże cebule
  • 2 pomidory
  • 300 g startego sera
  • salami w plastrach do pokrycia wierzchu pizzy
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 ząbek czosnku
  • białko z jaja kurzego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek

Przygotowanie:

  1. Ciasto. Do dużej misy wsypujemy 400 g mąki pszennej i dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Do osobnej miski wlewamy 150 ml mleka i 150 ml wody. Ważne jest, aby tak powstała mieszanina była ciepła. Dodajemy do niej 30 g drożdży i łyżkę mąki, a następnie mieszamy, aby drożdże rozpuściły się. Odstawiamy na 20 minut, aby drożdże „zaczęły pracować”. Wlewamy tę mieszaninę do misy z mąką i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy ciastowej. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby się za bardzo nie przyklejało do rąk. Odstawiamy je najlepiej w ciepłym miejscu na 20-30 minut, aby trochę wyrosło.
  2. Sos. Do kolejnej miski wykładamy około 200 ml koncentratu pomidorowego. Dla rozcięczenia konsystencji, wlewamy trochę wody. Dodajemy oregano (nawet pół opakowania), szczyptę bazylii, tymianek, sól, pieprz do smaku. Wyciskamy jeden ząbek czosnku. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut, aby przyprawy nasiąknęły.
  3. Farsz. Kroimy 2 duże cebule. Wsypujemy na rozgrzaną patelnię z olejem. Solimy, aby uniknąć przypalenia cebuli. Kroimy pieczarki i stopniowo dodajemy do cebuli. Dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę. Pieczarki będą oddawały wodę, zmniejszając swoją objętość. Gdy ilość wody na patelni zmniejszy się do minimum możemy wyłączyć podgrzewanie. Gdy przegapimy ten moment zawartość patelni zacznie się przypalać. Naturalnie chcemy tego uniknąć.
  4. Ułożenie spodu. Dużą blachę posmarować kawałkiem jednorazowego ręcznika kuchennego nasączonego oliwą z oliwek. Ciasto rozwałkować na stolnicy, lub bezpośrednio na blasze. Wałkując ciasto na stolnicy staramy się, aby uzyskało ono zbliżony do blachy kształt, wielkością powinno nieznacznie przekraczać rozmiar blachy. Kładziemy na blasze, by pokrywało jego dno w całości, a wystające na skraju blachy ciasto zawijamy tak, aby pokryło z każdej strony boki blachy, ale nie wystawały zbytnio ponad nią.
  5. Łączenie składników. Na spód ciasta (ale nie na boki) nakładamy cienką warstwę uprzednio przygotowanego sosu z koncentratu pomidorowego. Pomidory kroimy w niezbyt grube plastry i układamy na posmarowanym cieście. Wykładamy przygotowany wcześniej farsz z cebuli, papryki i pieczarek, przykrywamy startym, żółtym serem. Na sam wierzch wykładamy plastry salami, które to podczas pieczenia skurczą się nieco. Możemy je układać koło siebie. Wystające z boków części ciasta pokrywamy cieniutką warstwą białka z jajka kurzego celem uniknięcia przypalenia ich.
  6. Pieczenie. Danie przygotowane na blasze wkładamy do nagrzanego do 200-220 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 35-40 minut. Po wyciągnięciu z pieca odczekajmy chwilę, zanim pokroimy potrawę.
  7. Podawanie. Ukrojony wg uznania kawałek pizzy kładziemy na talerzu, nakładając nań ketchup lub inny sos do pizzy (np. czosnkowy). Nadaje się do spożywania zarówno sztućcami jak i rękoma.


Szymon Kalinowski
(szymon.kalinowski@dlalejdis.pl)




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat