Domowe lody bakaliowe z kulkami mocy

Przepis na naturalne, domowe lody.
Wysokie temperatury, słońce, pogoda, która zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nadchodzi lato. To czas, który sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Grill, rozmowy przy zachodzie słońca, długie spacery i… Pyszne jedzenie, które kojarzy się właśnie z tą porą roku.

A czym byłoby lato bez… LODÓW! Szczególnie takich, które możesz przygotować z prostych składników – szybko i smacznie. Domowy deser to zawsze dobre rozwiązanie. Poznaj przepis na lody bakaliowe z kulkami mocy i ciesz się smakiem nadchodzącego lata!

Składniki:

  • 1 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu
  • 1 opak. Nerkowców HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu
  • 1/2 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
  • 1/2 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu
  • 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura
  • 1 opak. Miękkich suszonych Daktyli HELIO So Soft
  • 1/4 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft
  • 1/4 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft
  • 1/4 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Do schłodzonej kremówki dodaj zimne mleko skondensowane i sok cytrynowy. Mikserem ubijaj masę na średnich obrotach przez 2-3 minuty, aby się napowietrzyła. Do masy dodaj drobno posiekane figi i morele oraz żurawinę. Masę wymieszaj łyżką i przełóż do pudełka spożywczego. Wstaw do zamrażalnika na 6-8 godzin. Po pierwszych 2 godzinach zamrażania lody wymieszaj i ponownie wstaw do zamrażalnika.

Przygotuj kulki mocy. Daktyle zmiksuj z 2 łyżkami kakao i ewentualnie kilkoma łyżkami wody na kleistą masę. Dodaj grubo posiekane orzechy laskowe, migdały, nerkowce i pistacje oraz pestki słonecznika. Masę wymieszaj i uformuj kulki. Obtocz dodatkowo w orzechach. Lody bakaliowe pokrój w kostkę lub łyżką do lodów uformuj kulki i włóż do pucharków. Podaj z orzechowymi kulkami mocy.

Smacznego!

Fot. Helio
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat