Dzień hot doga z ponad stuletnią tradycją

Grillowany hot dog z surówką colesław oraz Piknikowy hot dog - przepisy kulinarne.
Dzień hot doga jest owocem wieloletniego amerykańskiego zwyczaju – organizowania zawodów w jedzeniu tego przysmaku na czas. Pierwszy nieoficjalny konkurs odbył się prawdopodobnie w 1916 roku. Wydarzenie miało miejsce w nowojorskim barze Nathan’s Famous.

Prawdopodobnie zainicjowało go czterech imigrantów, którzy w ten sposób starali się ustalić, kto z nich jest największym patriotą. O uzyskaniu honorowego tytułu miała zdecydować największa liczba zjedzonych hot dogów. Do dziś ten nietypowy sport przyciąga rzesze śmiałków chcących spróbować swoich sił w apetycznej konkurencji oraz kibiców dopingujących zawodników i pragnących na własne oczy przekonać się o pojemności żołądków najbardziej zdeterminowanych parówkożerców.

Jak zrobić hot dogi w zaciszu własnej kuchni?
4 lipca w polskim kalendarzu nie jest świętem, ale wakacyjny klimat to świetny pretekst do przygotowania słynnej potrawy samodzielnie. Tym bardziej że o tej porze roku posiłki na świeżym powietrzu smakują najlepiej, więc warto skusić się na piknikowego hot doga z ogórkiem konserwowym, kukurydzą, sałatą lodową, cebulą i pomidorem. Polecamy również wypróbować przepis na grillowanego hot doga z surówką colesław.

Piknikowy hot dog

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 parówki
  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj wszystko z majonezem.
  2. Ustaw naczynie do gotowania na parze. Połóż bułki do hot dogów na sitku i zagrzej na parze, aby były miękkie i ciepłe.
  3. Parówki wrzuć na kilka minut do wrzątku.
  4. W każdej bułce umieść wcześniej przygotowaną sałatkę oraz parówkę. Hot dogi podawaj od razu po przygotowaniu.

Grillowany hot dog z surówką colesław

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 parówki
  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
  • ¾ białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, marchewkę zetrzyj na tarce i wymieszaj wszystko z sokiem z cytryny, przyprawami i majonezem Hellmann's, który połączy i odpowiednio doprawi składniki oraz nada sałatce amerykańskiego charakteru.
  2. Bułki do hot dogów oraz parówki podgrzej na grillu.
  3. Do ciepłej bułki nałóż sałatkę colesław, a następnie parówkę. Gotowe hot dogi udekoruj majonezem.

Hot Dog z sałatką Colesław

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat