Prawdopodobnie zainicjowało go czterech imigrantów, którzy w ten sposób starali się ustalić, kto z nich jest największym patriotą. O uzyskaniu honorowego tytułu miała zdecydować największa liczba zjedzonych hot dogów. Do dziś ten nietypowy sport przyciąga rzesze śmiałków chcących spróbować swoich sił w apetycznej konkurencji oraz kibiców dopingujących zawodników i pragnących na własne oczy przekonać się o pojemności żołądków najbardziej zdeterminowanych parówkożerców.
Jak zrobić hot dogi w zaciszu własnej kuchni?
4 lipca w polskim kalendarzu nie jest świętem, ale wakacyjny klimat to świetny pretekst do przygotowania słynnej potrawy samodzielnie. Tym bardziej że o tej porze roku posiłki na świeżym powietrzu smakują najlepiej, więc warto skusić się na piknikowego hot doga z ogórkiem konserwowym, kukurydzą, sałatą lodową, cebulą i pomidorem. Polecamy również wypróbować przepis na grillowanego hot doga z surówką colesław.
Piknikowy hot dog
- Czas przygotowania: 15 minut
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 parówki
- 4 bułki do hot-dogów
- 4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
- 2 ogórki konserwowe
- ½ sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Sałatę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj wszystko z majonezem.
- Ustaw naczynie do gotowania na parze. Połóż bułki do hot dogów na sitku i zagrzej na parze, aby były miękkie i ciepłe.
- Parówki wrzuć na kilka minut do wrzątku.
- W każdej bułce umieść wcześniej przygotowaną sałatkę oraz parówkę. Hot dogi podawaj od razu po przygotowaniu.
Grillowany hot dog z surówką colesław
- Czas przygotowania: 15 minut
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 parówki
- 4 bułki do hot-dogów
- 4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
- ¾ białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- sok z 1 cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj drobno, marchewkę zetrzyj na tarce i wymieszaj wszystko z sokiem z cytryny, przyprawami i majonezem Hellmann's, który połączy i odpowiednio doprawi składniki oraz nada sałatce amerykańskiego charakteru.
- Bułki do hot dogów oraz parówki podgrzej na grillu.
- Do ciepłej bułki nałóż sałatkę colesław, a następnie parówkę. Gotowe hot dogi udekoruj majonezem.
Fot. Knorr
Informacja prasowa