Ekologiczne metody przeciwdziałania chorobom zakaźnym

Przeciwdziałaj chorobom zakaźnym dzięki ekologii.
Ekologia to temat top w ostatnim dziesięcioleciu. Ta dziedzina, oprócz ochrony środowiska, daje nam jednak możliwość przeciwdziałania wielu chorobom zakaźnym. W jaki sposób?

Choroby zakaźne powodowane są przez czynniki chorobotwórcze. Mogą być przenoszone pośrednio lub bezpośrednio z osoby chorej, zakażonej lub zwierzęcia. Tak wygląda tak zwany łańcuch infekcji. Jakie mogą być jego konsekwencje? Bezobjawowa lekka infekcja, ale także ciężka forma choroby, która w skrajnych przypadkach może nawet zakończyć się śmiercią.

W Polsce najczęściej występujące choroby zakaźne to między innymi grypa, ospa wietrzna, krztusiec, świnka, różyczka, wirusowe zapalenie wątroby, zakażenia wywołane przez rotawirusy, borelioza, gruźlica czy szkarlatyna.

Grupę podwyższonego ryzyka, jeżeli chodzi o zachorowania na choroby zakaźne, tworzą przede wszystkim dzieci, osoby starsze oraz ciężko chore. Narażone są także osoby z upośledzoną odpornością. W jaki sposób najłatwiej się zarazić? Głównie wtedy, gdy przebywamy w dużych skupiskach ludzi, jak na przykład szkoła, zakłady pracy, sklepy. Dróg zakażenia jest bardzo dużo – droga kropelkowa, pocałunki, dotykanie osoby chorej lub rzeczy do niej należących, stosunki płciowe, ukąszenia i zadrapania spowodowane przez zarażone zwierzęta. Szczególną grupę osób narażonych na choroby zakaźne są osoby pracujące w szpitalach, ośrodkach zdrowia – tam kontakt z chorymi jest nieunikniony. Leczenie chorób zakaźnych zawsze trzeba oddać w ręce specjalistów – specyfika chorób powoduje, że same domowe sposoby nie pomogą nam wrócić do zdrowia.

Wśród ekologicznych sposobów zapobiegania chorobom zakaźnym należy wymienić przede wszystkim:

  • przestrzeganie zasad higieny żywienia (mycie produktów żywnościowych, pasteryzowanie mleka, picie przegotowanej wody i mleka, natychmiastowe sprzątanie po posiłku i zmywanie naczyń, higiena żywności podczas transportu, przechowywania i przygotowania jedzenia, bezzwłoczne mycie desek i blatów po kontakcie z mięsem, dbanie o czystość kuchni),
  • przestrzeganie zasad higieny osobistej (mycie i dezynfekowanie rąk przed posiłkiem, po wyjściu z toalety, higiena ubrania i mieszkania),
  • unikanie bezpośrednich kontaktów z chorymi ludźmi i zwierzętami,
  • oddychanie przez nos,
  • częste wietrzenie pomieszczeń,
  • dezynfekowanie zranień, zakładanie jałowych opatrunków,
  • dbałość o wodociągi i studnie,
  • likwidowanie dzikich wysypisk śmieci,
  • usuwanie i niszczenie odpadów, śmieci i wód ściekowych.


Dzięki stosowaniu się do powyższych zaleceń możemy uniknąć wielu ciężkich zachorowań. Wprowadzenie zmian nie będzie kosztować nas wielkiego wysiłku, a może uratować nasze zdrowie i życie.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat