„Gluten free” – recenzja

Recenzja książki „Gluten free”.
Dieta bezglutenowa receptą na zdrowie?

Dookoła jesteśmy zasypywani dietami, które kategorycznie wykluczają produkty zawierające gluten. Podsyca to fakt, że między innymi celebryci propagują zmianę stylu życia i pożegnanie się z pszenicą raz na zawsze. Wokół tego tematu narosło wiele kontrowersji i powstało podejrzenie, że to tylko wynik tymczasowej mody. Julien Venesson, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, podjął się opracowania tej kwestii, biorąc pod lupę szereg badań.

Autor przedstawia dość zaskakujące fakty dotyczące pszenicy i jej mutacji na przestrzeni lat. Okazuje się, że dzisiejsza jej postać może mieć naprawdę negatywny wpływ na nasze zdrowie i jakość życia. Potwierdza to sposób oddziaływania produktów zawierających pszenicę na układ pokarmowy człowieka. Autor poświęcił temu zagadnieniu dużo miejsca, posiłkując się licznymi terminami biologicznymi oraz wiedzą naukową. Jednak nie robi tego kosztem przystępności treści dla przeciętnego czytelnika. Jak sam zaznacza – nie jest to książka naukowa.

Nie sposób wspomnieć tu o wszystkich kwestiach poruszanych w książce, ponieważ jest ona zbiorem dowodów na negatywny wpływ pszenicy na nasze życie. Jak się okazuje – lista jest długa. Począwszy od coraz częściej występującej celiakii, poprzez chorobę Crohna, a kończąc na innych chorobach i dolegliwościach, np. trądziku. Dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo, że czytelnik znajdzie tutaj źródło swoich problemów lub przynajmniej dowie się, jak można je złagodzić. Oczywiście Julien Venesson, autor książki, namawia do przejścia na dietę bezglutenową lub ograniczenie produktów zawierających gluten, co może mieć korzystny wpływ nawet dla osób, które nie chorują na celiakię. „Gluten free” to również cenne źródło podstawowej wiedzy na temat mikroskładników, mogących wpływać na codzienną jakość życia człowieka. Czytelnik będzie miał szansę dowiedzieć się, dlaczego m.in. witamina A i cynk są tak ważne dla jego organizmu.

Uważam, że warto sięgnąć po tę pozycję. Nawet jeśli ktoś z nas podchodzi sceptycznie do diety bezglutenowej, to książka pozwoli bardziej świadomie myśleć o ilości spożywanych owoców, warzyw i innych produktów.

Katarzyna Lubińska
(katarzyna.lubinska@dlalejdis.pl)

Julien Venesson, „Gluten free”, Białystok, wydawnictwo Vital, 2017.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat