Impregnacja i konserwacja deski do krojenia krok po kroku

Deski do krojenia - Impregnacja i konserwacja.
Drewniana deska to sprzęt do kuchni, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. To właśnie na niej kroimy chleb, mięso czy warzywa niezbędne do przygotowania ulubionych potraw i przekąsek.

Tego typu akcesoria kuchenne najczęściej produkuje się z gatunków drewna takich jak dąb, buk, jesion, grab, grusza, palisander czy wiśnia. Jak wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?

Drewniana deska do krojenia przed pierwszym użyciem — co i jak?

Przed pierwszym użyciem deski do krojenia należy ją odpowiednio zaimpregnować. Do tego celu wykorzystuje się tłuszcz przeznaczony do kontaktu z żywnością. Deski do krojenia nigdy nie powinno się impregnować przy pomocy preparatów do mebli drewnianych. Czynność ta ma na celu zabezpieczenie występujących w drewnie porów przed wnikaniem w nie wilgoci, co mogłoby prowadzić do uszkodzenia tego typu artykułu kuchennego. Jak zabezpieczyć deskę do krojenia? Do impregnacji wykorzystać można olej rzepakowy lub słonecznikowy czy oliwę z oliwek. W pierwszej kolejności, dokładnie myjemy deskę. Następnie nakładamy na nią cienką warstwę tłuszczu, zostawiamy do wchłonięcia i powtarzamy. Impregnację drewna olejem rzepakowym najlepiej wykonywać raz na kilka miesięcy. Czynność ta nie tylko skutecznie zabezpiecza przed wchłanianiem wody w powierzchnię deski. Sprawia ona również, że akcesoria kuchenne nie zmieniają z czasem swojego naturalnego koloru i nie chłoną zapachów.

Do impregnacji deski do krojenia wykorzystać można również olej kokosowy. By mieć pewność, że wchłonie on w nawet najmniejsze szczeliny drewna, należy go rozpuścić w kąpieli wodnej. Czym jeszcze można zaimpregnować deskę do krojenia? Do tego celu wykorzystuje się także parafinę, czyli olej mineralny. To preparat bezwonny, który nie jełczeje i szybko schnie.

Drewnianą deskę do krojenia przed pierwszym użyciem można także zanurzyć w occie jabłkowym. Zostawiamy ją w ten sposób na kilka godzin, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. To sprawdzony sposób na nadanie deseczce drewnianej pięknego koloru i zabezpieczenie jej przed chłonięciem zapachów.

Drewniane przybory kuchenne — jak o nie dbać?

O czym warto pamiętać podczas codziennego użytkowania wyrobów z drewna do kuchni? Po każdorazowym użyciu deski do krojenia należy ją umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Nigdy nie powinno się zostawiać jej na kilka godzin w zlewie w celu namoczenia. Prowadzić może to bowiem do jej pęknięcia. Deska drewniana do krojenia nie powinna być także myta w zmywarce.

W celu pozbycia się zapachu krojonego na drewnianej desce mięsa lub ryb oraz plam powstałych po krojeniu pietruszki czy buraków, warto sięgnąć po domowy sposób, jakim jest roztwór z sody oczyszczonej. 1 łyżeczkę produktu wsypujemy do 0,5 litra ciepłej wody. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do pojemnika ze spryskiwaczem i pokrywamy nią deskę z obu stron. Sodę oczyszczoną z powodzeniem zastąpić można wodą utlenioną.

Drewniane przybory kuchenne doczyścić pomoże nam także cytryna oraz sól gruboziarnista. W tym celu, deskę skrapiamy sokiem z przekrojonego na pół owocu. Następnie całość pokrywamy warstwą soli. Połówką cytryny szorujemy drewnianą deskę. Na koniec spłukujemy ciepłą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Jak czyścić akcesoria kuchenne ze szkła i plastiku?

Drewno to nie jedyny materiał wykorzystywany do produkcji desek do krojenia. Do tego celu używa się również szkła. Tego typu przybory kuchenne należy myć przy pomocy wody z dodatkiem płynu do naczyń. W sklepach spotkać można się także z plastikowymi deskami do krojenia. W celu pozbycia się zabrudzeń z ich powierzchni, wykonać należy pastę z 3 łyżek wody, 2 łyżek soli i 1 łyżki sody oczyszczonej. Nakładamy ją na całą powierzchnię deski, a następnie spłukujemy ciepłą wodą.

Pamiętając o powyższych zasadach odnośnie impregnacji i konserwacji deski do krojenia zyskamy pewność, że posłuży nam ona przez długi czas, zachowując swój estetyczny wygląd.

Fot. stock.adobe.com / Keenan




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat