Jak poradzić sobie ze zgagą?

Poradź sobie ze zgagą skutecznie.
Czy zjadłeś kiedyś obfity lub pikantny posiłek, a po chwili poczułeś pieczenie i palenie w przełyku? Położyłeś się, by przeczekać nieprzyjemne objawy, a dolegliwości się nasiliły? Łagodna zgaga jest dość powszechna i większość zdrowych osób doświadcza jej od czasu do czasu. Zastanawiasz się, jak sobie z nią poradzić? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Domowe sposoby na zgagę

Jeśli chcesz uniknąć zgagi, jedz mniej, a częściej. W ten sposób zmniejszasz ryzyko, że kwas żołądkowy trafi do przełyku. Przejdź na zdrową, zbilansowaną dietę i uważaj na to, co i ile jesz w ciągu dnia.

Zgaga zazwyczaj pojawia się po jedzeniu. Do najczęstszych wyzwalaczy zaliczamy:

  • przejedzenie,
  • tłuste lub pikantne posiłki,
  • alkohol,
  • napoje gazowane,
  • miętę pieprzową,
  • kawę,
  • czekoladę,
  • cytrusy.

Ryzyko zgagi mogą zwiększyć takie czynniki jak: przyjmowanie niektórych leków, palenie papierosów, stres, nadwaga i ciąża. Badacze podkreślają, że nawet kilka dodatkowych kilogramów może wywierać nacisk na żołądek, tym samym prowadząc do cofania się treści żołądkowej do przełyku.

Jeśli męczy Cię zgaga, refluks, niestrawność lub wzdęcia, wybierz Rennie. Proponowany lek zamienia nadmiar kwasu w sole mineralne i wodę, przynosząc szybką ulgę dla żołądka. Opiera się na prostej i sprawdzonej formule, składa się bowiem z dwóch substancji: węglanu magnezu i węglanu wapnia. Skutecznie łagodzi uczucie pełności po posiłku, odbijanie, nudności czy pieczenie w przełyku i gardle.

Co pomaga na zgagę?

Szukasz domowego, sprawdzonego sposobu na zgagę? Sięgnij po sodę oczyszczoną. Wystarczy, że rozpuścisz 1 łyżeczkę sody w szklance wody. Wspomniana mikstura zneutralizuje kwas żołądkowy. Uwaga! Soda oczyszczona zawiera sód, dlatego jeśli jesteś na diecie niskosodowej, skonsultuj się wcześniej z lekarzem.

Zastanawiasz się, kiedy warto skonsultować się z lekarzem? Zgłoś się natychmiast do specjalisty, jeśli skarżysz się na następujące objawy: silny ból w klatce piersiowej, trudności w połykaniu, krwawe wymioty, zmiana koloru stolca, nieoczekiwana utrata wagi.

Jak złagodzić pieczenie w przełyku?

Sok z aloesu łagodzi nie tylko oparzenia słoneczne, ale i podrażnienia wywołane refluksem żołądkowo-przełykowym. Jeśli zmagasz się ze zgagą, pij ½ szklanki soku z aloesu przed posiłkami, by uniknąć problemów z trawieniem. Co ciekawe, banany zawierają naturalne środki zobojętniające kwas żołądkowy. Możesz jeść je codziennie, by zapobiec cofaniu się treści żołądka.

Mleko to tradycyjny środek na zgagę. Skutecznie chroni przed nadkwasotą żołądka. Wybierz odtłuszczone mleko lub o niskiej zawartości tłuszczu. Możesz też zjeść niskotłuszczowy jogurt naturalny. W ten sposób nie tylko złagodzisz zgagę, lecz także dostarczysz korzystne bakterie probiotyczne.

Choć wydaje się to sprzeczne z intuicją,  ocet jabłkowy może pomóc na zgagę, wzdęcia i skurcze żołądka. Im dłużej pokarm pozostaje w żołądku przed strawieniem, tym większe ryzyko, że wywoła niestrawność i zgagę. Ocet jabłkowy z wodą przywraca prawidłowe pH żołądka. Jeśli nie smakuje Ci ocet jabłkowy, możesz wypić sok z cytryny, najlepiej przed posiłkiem.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat