Czerwone wytrawne wino w porównaniu do białego, wyróżnia się aż o 10 razy większą zawartością polifenoli, czyli substancji mających silne antyoksydacyjne działanie. W związku z tym jego regularne spożywanie w umiarkowanych ilościach będzie miało korzystny wpływ na układ krążenia. Przede wszystkim czerwone wytrawne wina stymulują rozszerzanie naczyń krwionośnych, a tym samym pomagają w lepszym odżywieniu i ukrwieniu serca.
Ze względu na dużą zawartość potasu, dodatkowo czerwone trunki regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy.
Umiarkowane picie zarówno czerwonego, jak i białego wina wzmaga apetyt i wspiera wydzielanie enzymów trawiennych. To właśnie dlatego zalecane jest łączenie ich niektórych rodzajów z tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Dodatek tego typu alkoholu do kolacji ułatwi późniejsze trawienie i zwalczy nieprzyjemne dolegliwości pokarmowe. Oprócz tego trunek pomaga w lepszym ukrwieniu jelit, a co za tym idzie, skuteczniejszym wchłanianiu składników odżywczych.
W składzie czerwonego wina znajdują się antyoksydanty odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników przyspieszających starzenie się organizmu i rozwój wielu chorób. Dlatego też picie trunku w umiarkowanym ilościach może zapobiec powstawaniu chorób nowotworowych.
Z racji tego, że polifenole oraz flawonoidy mają dodatkowo właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu.
Zawartość antyoksydantów w trunku będzie zależna od szczepu winogron, regionu uprawy oraz technik wykorzystanych w produkcji. Wybierając alkohol, należy również kierować się ilością cukru w butelce.
Polecanym czerwonym trunkiem o właściwościach, które mogą mieć udział w obniżeniu cholesterolu, jest m.in. Rioja dostępny w Amazis sklepie internetowym z winami. Dobrym wyborem będzie także australijskie wino Merlot o aromacie czerwonych owoców lub argentyński Malbec z wyczuwalnymi aromatami jeżyn, wiśni i czereśni.
Jeżeli chodzi o białe wytrawne alkohole, tutaj warto postawić na aromatyczny Sauvignon Blanc lub Riesling o orzeźwiających, kwiatowych i cytrusowych nutach smakowych.