Jak wino wytrawne wpływa na zdrowie?

Wpływ wina wytrawnego na zdrowie.
Prozdrowotne właściwości wytrawnego wina znane są już od wieków. Do dziś przeprowadzono wiele badań naukowych, które wskazują na to, że zarówno białe, jak i czerwone wino mogą pozytywnie oddziaływać na organizm, wzmacniać jego odporność, a co więcej zapobiegać różnym schorzeniom. Sprawdźmy, jakie prozdrowotne działanie ma wytrawne wino.

Czerwone wino a choroby układu krążenia

Czerwone wytrawne wino w porównaniu do białego, wyróżnia się aż o 10 razy większą zawartością polifenoli, czyli substancji mających silne antyoksydacyjne działanie. W związku z tym jego regularne spożywanie w umiarkowanych ilościach będzie miało korzystny wpływ na układ krążenia. Przede wszystkim czerwone wytrawne wina stymulują rozszerzanie naczyń krwionośnych, a tym samym pomagają w lepszym odżywieniu i ukrwieniu serca.

Ze względu na dużą zawartość potasu, dodatkowo czerwone trunki regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy.

Wino a układ pokarmowy

Umiarkowane picie zarówno czerwonego, jak i białego wina wzmaga apetyt i wspiera wydzielanie enzymów trawiennych. To właśnie dlatego zalecane jest łączenie ich niektórych rodzajów z tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Dodatek tego typu alkoholu do kolacji ułatwi późniejsze trawienie i zwalczy nieprzyjemne dolegliwości pokarmowe. Oprócz tego trunek pomaga w lepszym ukrwieniu jelit, a co za tym idzie, skuteczniejszym wchłanianiu składników odżywczych.

Jak spożywanie wina wpływa na organizm?

W składzie czerwonego wina znajdują się antyoksydanty odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników przyspieszających starzenie się organizmu i rozwój wielu chorób. Dlatego też picie trunku w umiarkowanym ilościach może zapobiec powstawaniu chorób nowotworowych.

Z racji tego, że polifenole oraz flawonoidy mają dodatkowo właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu.

Jak wybrać zdrowe wino?

Zawartość antyoksydantów w trunku będzie zależna od szczepu winogron, regionu uprawy oraz technik wykorzystanych w produkcji. Wybierając alkohol, należy również kierować się ilością cukru w butelce.

Polecanym czerwonym trunkiem o właściwościach, które mogą mieć udział w obniżeniu cholesterolu, jest m.in. Rioja dostępny w Amazis sklepie internetowym z winami. Dobrym wyborem będzie także australijskie wino Merlot o aromacie czerwonych owoców lub argentyński Malbec z wyczuwalnymi aromatami jeżyn, wiśni i czereśni.

Jeżeli chodzi o białe wytrawne alkohole, tutaj warto postawić na aromatyczny Sauvignon Blanc lub Riesling o orzeźwiających, kwiatowych i cytrusowych nutach smakowych.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat