Jak wygląda uprawa i palenie kawy?

Uprawa i palenie kawy - jak wygląda?
Dobrej jakości kawa to nie tylko wynik ziaren najwyższej jakości. Na cały proces składa się również wypalanie kawy, którą zazwyczaj zajmuje się profesjonalna palarnia kawy, gdzie starannie wyselekcjonowane ziarna zmieniają się w produkt, który finalnie trafia do domów konsumentów.

Uprawa kawy - jak stworzyć ziarno najwyższej jakości?

Kawa rośnie na specjalnych plantacjach, gdzie plantatorzy dbają o dogodne warunki wzrostu. Przyjęło się, że najlepsze ziarna pochodzą z mikro plantacji, gdzie krzaki rosną w specjalnych strefach. Dlatego Azja, Afryka, Ameryka i Australia to miejsca, skąd pochodzi kawa najlepszej jakości. Co więcej, za smak ziaren odpowiada region, gleba, ukształtowanie terenu, klimat a nawet sąsiedztwo roślin. Trudne warunki uprawy dodatkowo wpływają na wartość ziaren, gdyż to praca rąk ludzkich, co stanowi spore utrudnienie przy zbiorze ziaren wysoko w górach. Kawa po zbiorze przechodzi następnie selekcję, obieranie ze skórki i miąższu. Po wydobyciu ziarna produkt wędruje do suszenia.

Palenie kawy - jak wydobyć smak i nadać aromat ziarnom?

Po odpowiednim wysuszeniu, ziarno pakowane jest w specjalne worki, które odbiera palarnia kawy. To tutaj rozpoczyna się proces wydobywania prawdziwego smaku kawy. Na samym początku ziarna mają lekko owocowy i surowy aromat. Dopiero proces wypalania daje możliwość stworzenia kawy o wielu walorach smakowych. A można ich nadać prawie 700.

Palenie odbywa się w specjalnych piecach, w których temperatura sięga 250 stopni. W zależności od pożądanego smaku, ziarna przebywają w piecu od kilku do kilkunastu minut. Ponadto każde ziarna wymagają innego podejścia i innych czynności. Ważne jest również samo schładzanie, gdyż pestki są niezwykle gorące. Co więcej, proces stygnięcia nie może odbywać się samoistnie, gdyż ziarna po tak długim czasie byłyby bezużyteczne. Jak zatem stygną ziarna, by nadać kawie aromat i pożądany smak? Ziarna rozkłada się na tackach, a opływające powietrze chłodzi i zatrzymuje wszelkie kolejne procesy zarówno fizyczne, jak i chemiczne. Kolejnym ważnym etapem jest odgazowywanie. Aby nadać ziarnom właściwego zapachu należy uzbroić się w cierpliwość. Najlepsza kawa ziarnista to czas oczekiwania nawet od kilku lub kilkunastu dni. Następnie ziarna wędrują bezpośrednio do dystrybutora, u którego można nabyć produkt o różnym smaku i aromacie. Dystrybutor kawy odpowiada już tylko za właściwą ekspozycję i dobór kawy zgodnie z indywidualnymi potrzebami klienta. Teraz to już kwestia sposobu zaparzenia z wykorzystaniem różnych metod i urządzeń pomocnych przy tworzeniu napoju o bogatym aromacie i smaku.

Najlepsza kawa ziarnista powstaje w wyniku długiego procesu, na który składa się nie tylko odpowiednia uprawa, ale również właściwe wypalanie ziaren i proces obróbki. Uzupełnieniem są dodatkowo urządzenia oraz akcesoria do parzenia kawy, które potrafią wydobyć z ziaren bogactwo aromatów i niespotykane walory smakowe. Warto również zasięgnąć informacji o alternatywnych sposobach parzenia napoju w domu, dzięki czemu można poznać smaki znane tylko z kawiarni.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat