Jak wykonywać orzeźwiające slushy?

Orzeźwiające drinki z mrożonych owoców i wina – 5 przepisów.
Wysokie temperatury, słoneczne dni i coraz dłuższe wieczory to jasne oznaki zbliżającego się lata. W upalne dni szczególnie chętnie sięgamy po zimne napoje. W tym sezonie warto spróbować koktajlu, który łączy w sobie cechy lodowego sorbetu i pysznego drinka. Slushy to szybki, prosty i wyjątkowo przyjemny sposób na orzeźwienie. Podpowiadamy więc, jak go przygotować!

Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Ten winny koktajl przywędrował do nas z USA, chociaż niektórym przypomina popularną włoską granitę, czyli słodki lód. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu.

Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych truskawek,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego,
  • łyżka soku z limonki,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal,
  • kilka listków mięty.

Wykonanie: W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki. Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty.

Wskazówka: Slushy, ze względu na konsystencję, podajemy z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju.

Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych malin,
  • 1 cytryna,
  • szklanka lodu,
  • 2 łyżki syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części. Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu. Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny.

Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • ½ szklanki świeżych jagód,
  • 2 łyżki lodów waniliowych,
  • szklanka lodu,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.

Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki,  usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.

Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 300 g arbuza,
  • 1 kiwi,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie),
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Całość przelej do wysokich szklanek.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęca Cię do samodzielnego wykonania slushy z dodatkiem ulubionych owoców. Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina.

Fot. Ponte Portugal
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat