Równie istotne są magnez oraz witaminy z grupy B, które chronią i regulują pracę mięśnia sercowego. Mocne serce to także zasługa aktywności fizycznej.
Zdrowe i mocne serce to zasługa zdrowej i zbilansowanej diety. Bardzo ważne jest jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają one polifenole i flawonoidy, które chronią serce. Mają także potas, kwas foliowy, błonnik pokarmowy. W ich składzie znajdują się też witaminy C i E, które niwelują działaniem wolnych rodników wpływających niekorzystnie na mięsień sercowy. Do codziennej diety warto wprowadzić także cebulę i czosnek, które zapewnią wzmocnienie serca. Ryby zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe to dobry wybór. Ryzyko chorób serca zmniejszają także orzechy i produkty pełnoziarniste.
Magnez to pierwiastek, który obok potasu występuje w największej ilości komórek ludzkiego organizmu. Pełni wiele funkcji: reguluje gospodarkę mineralną, funkcjonowanie mięśni oraz nerwów. Wpływa też na pracę serca, oddziałując m.in. na jego rytm. Dużą ilość magnezu w diecie można zapewnić dzięki roślinom strączkowym, owocom, takim jak: banan, marakuja oraz czarna porzeczka, a także w produktom pełnoziarnistym.
Część witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu znajduje się w produktach spożywczych. Inne należy uzupełnić, suplementując je. Organizm wytwarza je bowiem w niewystarczających ilościach lub wcale ich nie produkuje. Zakres suplementacji zależy od wieku, płci, stanu zdrowia lub fizjologicznego (np. ciąży). Ważna jest też dieta, a także stosowanie leków (w tym antykoncepcyjnych) i charakter wykonywanej pracy. Witaminy z grupy B, w szczególności witamina B1 (tiamina), kwas foliowy, witamina B6 (piroksydyna) oraz witamina B12 (kobalamina) odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego, a więc także za pracę serca. Tiamina znajduje się np. w pomarańczy, winogronie oraz ananasie, a piroksydyna w mango, gujawie, papai i granacie.
Dbając o zdrowie serca, warto zwrócić uwagę na masę ciała. Otyłość brzuszna zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca. Zmniejszenie tkanki tłuszczowej i prawidłowa waga pomagają zachować mięsień sercowy w dobrej kondycji. Aby utrzymać zdrowie, należy regularnie uprawiać aktywność fizyczną. Może to być np. joga, która obniża poziom ciśnienia tętniczego oraz poziom cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza też ryzyko chorób układu krążenia, w tym serca. Można je wzmocnić także przez trening interwałowy. Polega na naprzemiennym stosowaniu bardzo intensywnego wysiłku oraz odpoczynku.
Zobacz także: Roślina, które pomaga na cukrzycę i obniża poziom cholesterolu
Fot. Materiały zewnętrzne