Jak zbudować odporność na jesień?

Sposoby na jesienne przeziębienie.
Niższe temperatury, deszcz, wiatr i zdecydowanie mniej słońca. Okres jesienno-zimowy stawia przed naszą odpornością wiele wyzwań – zwłaszcza w dobie pandemii koronawirusa.

Dlatego tak ważne jest, by wzmocnić swój układ immunologiczny i uchronić się przed infekcjami. Jak zadbać o dietę, która pozwoli nam zbudować odporność na jesień i zimę? Przygotowaliśmy dla was kilka ważnych i praktycznych wskazówek.

Pandemia sprawia, że zagrożenia, które niesie ze sobą sezon grypowy wydają się znacznie bardziej poważne. Dlatego tak ważne jest, by popracować nad swoją odpornością. A co pozwoli nam zminimalizować ryzyko złapania infekcji? Z jednej strony aktywność fizyczna, a z drugiej – dieta, bazująca na produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Dziś skoncentrujemy się właśnie na zdrowych, kulinarnych inspiracjach. Jak zabrać się do pracy nad wzmocnieniem układu immunologicznego we własnej kuchni? Oto kilka wskazówek.

Niezwykła moc kiszonek
Są źródłem witaminy C, błonnika, magnezu, potasu i wapnia. Nie tylko wzmacniają odporność, ale pomagają również zregenerować się organizmowi po kuracji antybiotykowej, opóźniają procesy starzenia i zwiększają przyswajalność żelaza. Wspaniałe jest również to, że kiszonki możemy przygotować samodzielnie. Buraki, ogórki, pomidory, papryka kapusta – to jedne z najbardziej popularnych warzyw, które wybieramy, przygotowując domowe przetwory. Z całą pewnością pomogą nam przejść zdrowo przez cały okres jesienno-zimowy.

Kasza jaglana – wytrawna i na słodko
Pora na kilka słów o kaszy, a konkretniej o jednym jej rodzaju. Kasza jaglana jest świetnym źródłem witamin z grupy B, zawierających wapń, żelazo, potas lecytynę oraz tryptofan – cenny aminokwas. Dlatego też kasza jaglana powinna regularnie pojawiać się w naszej codziennej diecie. Na szczęście jest wiele sposobów na jej przyrządzenie. Od najprostszych dań obiadowych po bardzo szybkie w przygotowaniu, śniadaniowe jaglanki z dodatkiem sezonowych owoców – jabłek, gruszek, śliwek.

Szczypior, czosnek i warzywa cebulowe
Stanowią źródło witamin C, A i E oraz składników mineralnych, takich jak siarka, magnez, selen i żelazo. Co więcej, warzywa cebulowe, czyli por, cebula, czosnek i szczypiorek, posiadają również właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Dlatego dieta, której celem jest wzmocnienie odporności, powinna uwzględniać również zastosowanie właśnie tych warzyw. Prawdopodobnie znacznie częściej stosujemy je jako dodatki do potraw, ale z powodzeniem mogą odgrywać również „główną rolę” na naszym stole – np. pod postacią aromatycznej zupy cebulowej. Wszystko zależy od naszych kubków smakowych i upodobań względem wyrazistych potraw. Wiele inspiracji i przepisów na dania, które wzmocnią waszą odporność znajdziecie na Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat