Używane jest bardzo często, więc powinno być wykonane z trwałych materiałów, które zapewnią odpowiednią cyrkulację powietrza i dopasują się stylem do urządzonego wnętrza. Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie, który chlebak będzie tym idealnym. Drewniany, metalowy czy plastikowy? Przeczytaj i sprawdź.
Materiał, z którego zrobione jest to naczynie nie tylko pięknie prezentuje się na kuchennych meblach, ale potrafi wkomponować się w każdą, nawet najbardziej wymagającą aranżację przestrzeni. Przechowywanie pieczywa jest wygodne, ponieważ drewniane chlebaki są najczęściej duże oraz pojemne, a dodatkowo ich materiał zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Wewnątrz panują odpowiednie warunki: optymalna wilgotność oraz temperatura otoczenia. Pieczywo w nim nie wysycha po jednym dniu. Warto dodać, że można je kupić często w dość niskiej cenie.
Niestety, chlebak drewniany ma kilka wad. Szczeliny, gdzie często wpadają okruszki są trudne do wyczyszczenia. Nie można go myć pod bieżącą wodą, bo łatwo wtedy go zniszczyć. Silne detergenty do usuwania plam również nie wchodzą w grę. Drewno absorbuje wilgoć, a więc niezabezpieczone po pewnym czasie może stracić swoją naturalną barwę.
To tworzywo ma bardzo cenne właściwości. Przede wszystkim utrzymuje wewnątrz stałą temperaturę oraz zapobiega dostawaniu się wilgoci do środka. Dzięki temu pieczywo w nim przechowywane pozostaje świeże na dłużej.
Dodatkowo, chlebak bambusowy jest odporny na wszelkie zniekształcenia oraz przypadkowe zarysowania, a więc posłuży ci przez długi czas. Warto również zaznaczyć, że materiał ten łatwo wyczyścić. Niestety, za wszystkie jego zalety należy zapłacić odpowiednią cenę, która w porównaniu do kosztów innych gadżetów tego typu jest dość wysoka.
Możesz dopasować go do różnego rodzaju mebli kuchennych, ponieważ sam występuje w wersji matowej, półmatowej oraz na wysoki połysk. Najczęściej w towarzystwie czarnych, plastikowych elementów, które maskują jego ostre krawędzie. Jest odporny na odkształcenia czy przypadkowe upadki, a dodatkowo nie odbarwia się. Do jego pielęgnacji można używać specjalnego środka do nabłyszczania, stosowanego również przy czyszczeniu elementów ze stali nierdzewnej. Ze względu na to, że nie ma żadnych rowków, można spokojnie wysypać z niego wszystkie okruszki z chleba bez większego problemu.
Mimo tego, że łatwo można go wyczyścić, równie prosto można zostawić na nim odcisk palca. Dlatego warto zainwestować w chlebak metalowy ze specjalną rączką do podnoszenia klapy. Wtedy unikniemy nieestetycznych zabrudzeń na pokrywie chlebaka. Niestety, ten rodzaj sprzętów jest podatny na korozje, a silne oraz niedopasowane do niego detergenty mogą go jedynie uszkodzić. Metal również szybko się nagrzewa, nie możesz więc trzymać naczynia blisko kuchenki, na której gotujesz. Pieczywo może nie wytrzymać nagłych zmian temperatur.
Ten materiał jest odporny na wszelkie detergenty oraz wodę, a więc jego konstrukcja nie zostanie naruszona podczas czyszczenia. Co więcej, możesz go zdemontować, a później bardzo łatwo złożyć, bez ryzyka naruszenia jakiejkolwiek części. Chlebak plastikowy jest lekki, ale wytrzymały oraz pojemny. Nie widać na nich mikroskopijnych rys ani odkształceń. Ma również bardzo atrakcyjną cenę, jest więc polecany tym, którzy cenią sobie przede wszystkim praktyczne oraz ekonomiczne sprzęty w swojej kuchni.
Chlebaki plastikowe są zupełnie szczelne i przez to nie dochodzi w nich do wymiany powietrza, przez co pieczywo może szybciej się psuć.Początek formularza
Fot. Materiały zewnętrzne