Jakie są skutki niedoboru potasu w organizmie?

Niedobór potasu w organizmie - skutki.
Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Z czym wiąże się jego niedobór, jakie są jego przyczyny i jak się objawiają?

Potas to jeden z głównych pierwiastków obecnych w naszych komórkach. Jego rolą jest utrzymanie odpowiedniego napięcia w błonach komórkowych i przekazywanie  impulsów elektrycznych między komórkami. Ma to bezpośredni wpływ na pracę naszego serca i mięśni szkieletowych. Dodatkowo bierze udział w procesach budowy aminokwasów białek, pomagając utrzymać prawidłową masę mięśniową. Potas pomaga również zachować równowagę kwasowo-zasadową i odpowiada za pobudzenie wydzielania insuliny.

Hipokaliemia to niedobór potasu w naszym organizmie. Małe ilości tego pierwiastka może przebiegać bezobjawowo i nie wpływać znacząco na nasz organizm, jednak spore niedobory mogą już stanowić zagrożenie dla naszego życia. Do zachowania odpowiedniego poziomu potasu we krwi wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta, a czasami suplementy w postaci tabletek. Niedobory tego pierwiastka zdarzają się bardzo rzadko u osób zdrowych.

Do hipokaliemii dochodzi w ściśle określonych sytuacjach i są to: nasilone wymioty i biegunki, nadużywanie leków przeczyszczających. stosowanie leków moczopędnych, niedoczynność tarczycy, nadciśnienie, krwotoki, ostra niewydolność krążenia, rozległe oparzenia, zespół Cushinga, śpiączka cukrzycowa.

Objawami niedoboru potasu są: wielomocz, wzmożone pragnienie, zaparcia, nudności, wymioty, skurcze mięśniz, aburzenia rytmu serca odczuwalne jako pobudzenie, częstoskurcz i kołatanie, wzrost ciśnienia krwi, wzdęcia, trądzik, chroniczne zmęczenie, zdenerwowanie, omdlenia, słabe i wiotczejące mięśnie oraz parestezja rąk i nóg (niewłaściwe odczuwanie bodźców, objawiające się pieczeniem, kłuciem, mrowieniem).

Przy występowaniu lekkiej hipokaliemii wyrównać poziom potasu można poprzez spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek. W zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć m.in. kakao, pietruszki, dyni, jabłek, awokado i bananów. Po konsultacii z lekarzem, duże niedobory można regulować, stosując leki zawierające chlorkek potasu. Natomiast ciężka hipokaliemia jest wskazaniem do podania potasu pozajelitowo. W pierwszej kolejności jednak należy zniwelować przyczynę niskiego poziomu tego pierwiastka.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat