Wraz z Krystianem Żmudą – ekspertem ze sklepu KONDRAT Wina Wybrane we Wrocławiu – radzimy, co odkorkować, by nadchodzące święta były najsmaczniejszymi w roku.
Ile potraw, tyle pasujących do nich win. Okazuje się, że wiele gatunków idealnie komponuje się z tradycyjnymi wielkanocnymi daniami. - Warto przełamać schematy
i wzbogacić klasyczne, polskie specjały winami czerwonymi, białymi lub musującymi – radzi Krystian Żmuda.
Wielkanocne przekąski
Wina musujące są lekkim i orzeźwiającym dopełnieniem klasycznych przekąsek. W połączeniu z sałatkami i wędlinami najlepiej sprawdzą się gatunki uniwersalne, półwytrawne. Takie, jak hiszpańskie Martí Serdà Cava Brut Penedès. - To wino lekkie, które nie zdominuje delikatnego smaku jajek, czy białej kiełbasy – mówi ekspert z wrocławskiego sklepu KONDRAT Wina Wybrane – Eleganckie, z bąbelkami, urzeka zapachami świeżych jabłek i gruszek. Owoce nuty świetnie uzupełniają się ze słodkimi wypiekami. Dobrym towarzyszem pasztetów będzie niemiecki Faust Riesling Halbtrocken Rheingau. Również półwytrawny i owocowy powstaje ze szczepu, którego historia sięga późnego średniowiecza. - Winogrona Riesling uprawiano nad Renem już na początku XV w. Niemcy stali się mistrzami w operowaniu tym szczepem, a niesamowicie aromatyczny i świeży Faust jest tego najlepszym dowodem – opowiada Krystian Żmuda.
Do uroczystego posiłku
Wielkanocny obiad nie odbędzie się bez soczystych mięs. Schab ze śliwką to klasyka polskich domów, a włoskie chianti pasuje do niego idealnie. - Proponuję Castelgreve Chianti DOCG. Produkuje się je z charakterystycznego dla Toskanii szczepu Sangiovese z dodatkiem Canaiolo – tłumaczy Krystian Żmuda. – To wytrawne, ale lekkie czerwone wino, w którym wyraźne są aromaty czerwonych owoców i kwiatów. Delikatne garbniki i zaznaczona kwasowość komponują się z wieprzowiną i dymno-owocowym aromatem śliwki. Chianti wzięło swoją nazwę od malowniczego regionu Toskanii, rozciągającego się na wzgórzach pomiędzy Florencją a Sieną. Apelacja, z której pochodzi Castelgrave znana jest z najlepszych win w regionie. Posiada również długie tradycje sięgające początków ubiegłego wieku. Koneserzy Chianti niejednokrotnie podkreślają, że to najsłynniejsze włoskie wino sprawdza się doskonale z daniami kuchni polskiej. Można je podawać nie tylko do schabu, ale również do kiełbas, dziczyzny oraz treściwych, mięsnych sosów.
Słodki mazurek i płynne bakalie
Czy istnieje Wielkanoc bez mazurka? Deser będący połączeniem marmolady, czekolady, kruchego ciasta i lukru wymaga wyjątkowego wina. Takim jest Bodegas Renacer Enamore. - Argentyński specjał o słodkim ataku i skoncentrowanym smaku – mówi ekspert wrocławskiego sklepu KONDRAT Wina Wybrane. – Jego długi finisz przywodzi na myśl rodzynki, czekoladę i wiśnie w likierze. To prawdziwe ukoronowanie wielkanocnego posiłku. Wina Nowego Świata zdobywają w Polsce coraz większą popularność. Ich jakość nie odbiega od najlepszych produktów europejskich, a niewygórowane ceny zachęcają do zakupu. Bodegas Renacer Enamore powstaje w regionie Mendoza, najważniejszym miejscu na winiarskiej mapie Argentyny. Upalne, słoneczne lata sprzyjają uprawie winogron o wysokiej zawartości cukru i wyjątkowym aromacie. Zwolennicy mniej słodkich win mogą wybrać Sarga Borhaz Semi Sweet Hárslevelü. Lekki węgierski Tokaj o owocowym smaku umili chwile spędzona nad kawałkiem sernika lub klasycznej babki.
Martí Serdà Cava Brut Penedès (Hiszpania) – 45 zł
Faust Riesling Halbtrocken Rheingau (Niemcy) – 46 zł
Castelgreve Chianti DOCG (Włochy) – 35 zł
Bodegas Renacer Enamore (Argentyna) – 88 zł
Sarga Borhaz Semi Sweet Hárslevelü Tokaj (Węgry) – 28 zł
Fot. Sklep Kondrat
IP