Jakie wino na Wielkanoc?

Idealne wina na Wielkanoc 2014.
Aromatyczny żurek, wędliny i słodki mazurek. Czy w Wielkanoc trzeba czegoś więcej? Wystarczy lampka dobrego wina.

Wraz z Krystianem Żmudą – ekspertem ze sklepu KONDRAT Wina Wybrane we Wrocławiu – radzimy, co odkorkować, by nadchodzące święta były najsmaczniejszymi w roku.

Ile potraw, tyle pasujących do nich win. Okazuje się, że wiele gatunków idealnie komponuje się z tradycyjnymi wielkanocnymi daniami. - Warto przełamać schematy
i wzbogacić klasyczne, polskie specjały winami czerwonymi, białymi lub musującymi – radzi Krystian Żmuda.

Wielkanocne przekąski
Wina musujące są lekkim i orzeźwiającym dopełnieniem klasycznych przekąsek. W połączeniu z sałatkami i wędlinami najlepiej sprawdzą się gatunki uniwersalne, półwytrawne. Takie, jak hiszpańskie Martí Serdà Cava Brut Penedès. - To wino lekkie, które nie zdominuje delikatnego smaku jajek, czy białej kiełbasy – mówi ekspert z wrocławskiego sklepu KONDRAT Wina Wybrane – Eleganckie, z bąbelkami, urzeka zapachami świeżych jabłek i gruszek. Owoce nuty świetnie uzupełniają się ze słodkimi wypiekami. Dobrym towarzyszem pasztetów będzie niemiecki Faust Riesling Halbtrocken Rheingau. Również półwytrawny i owocowy powstaje ze szczepu, którego historia sięga późnego średniowiecza. - Winogrona Riesling uprawiano nad Renem już na początku XV w. Niemcy stali się mistrzami w operowaniu tym szczepem, a niesamowicie aromatyczny i świeży Faust jest tego najlepszym dowodem – opowiada Krystian Żmuda.

Do uroczystego posiłku
Wielkanocny obiad nie odbędzie się bez soczystych mięs. Schab ze śliwką to klasyka polskich domów, a włoskie chianti pasuje do niego idealnie. - Proponuję Castelgreve Chianti DOCG. Produkuje się je z charakterystycznego dla Toskanii szczepu Sangiovese z dodatkiem Canaiolo – tłumaczy Krystian Żmuda. – To wytrawne, ale lekkie czerwone wino, w którym wyraźne są aromaty czerwonych owoców i kwiatów. Delikatne garbniki i zaznaczona kwasowość komponują się z wieprzowiną i dymno-owocowym aromatem śliwki. Chianti wzięło swoją nazwę od malowniczego regionu Toskanii, rozciągającego się na wzgórzach pomiędzy Florencją a Sieną. Apelacja, z której pochodzi Castelgrave znana jest z najlepszych win w regionie. Posiada również długie tradycje sięgające początków ubiegłego wieku. Koneserzy Chianti niejednokrotnie podkreślają, że to najsłynniejsze włoskie wino sprawdza się doskonale z daniami kuchni polskiej. Można je podawać nie tylko do schabu, ale również do kiełbas, dziczyzny oraz treściwych, mięsnych sosów.

Słodki mazurek i płynne bakalie
Czy istnieje Wielkanoc bez mazurka? Deser będący połączeniem marmolady, czekolady, kruchego ciasta i lukru wymaga wyjątkowego wina. Takim jest Bodegas Renacer Enamore. - Argentyński specjał o słodkim ataku i skoncentrowanym smaku – mówi ekspert wrocławskiego sklepu KONDRAT Wina Wybrane. – Jego długi finisz przywodzi na myśl rodzynki, czekoladę i wiśnie w likierze. To prawdziwe ukoronowanie wielkanocnego posiłku. Wina Nowego Świata zdobywają w Polsce coraz większą popularność. Ich jakość nie odbiega od najlepszych produktów europejskich, a niewygórowane ceny zachęcają do zakupu. Bodegas Renacer Enamore powstaje w regionie Mendoza, najważniejszym miejscu na winiarskiej mapie Argentyny. Upalne, słoneczne lata sprzyjają uprawie winogron o wysokiej zawartości cukru i wyjątkowym aromacie. Zwolennicy mniej słodkich win mogą wybrać Sarga Borhaz Semi Sweet Hárslevelü. Lekki węgierski Tokaj o owocowym smaku umili chwile spędzona nad kawałkiem sernika lub klasycznej babki.

Martí Serdà Cava Brut Penedès (Hiszpania) – 45 zł
Faust Riesling Halbtrocken Rheingau (Niemcy) – 46 zł
Castelgreve Chianti DOCG (Włochy) – 35 zł
Bodegas Renacer Enamore (Argentyna) – 88 zł
Sarga Borhaz Semi Sweet Hárslevelü Tokaj (Węgry) – 28 zł

Fot. Sklep Kondrat
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat