Posiłki oparte na owocach morza to doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Kalmary to bogate źródło witamin oraz pełnowartościowego białka. Owoce morza dostarczają zdrowych tłuszczy, które są doskonałym źródłem energii oraz mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jest to świadoma i niskokaloryczna dieta, która sprawdzi się również u osób z nadwagą lub zbyt wysokim cholesterolem. Dlatego panierowane krążki kałamarnicy są zdrowszą alternatywę mięsnych przysmaków, a podane z aromatycznymi dodatkami z pewnością zachwycą nasze kubki smakowe.
Cykoria i kalmary – doskonałe połączenie na jesień!
Cykoria to warzywo, które ze względu na swoje przystosowanie najczęściej hodowane jest w chłodniejszym klimacie, a okres jego zbiorów zazwyczaj przypada na jesień i wczesną zimę. Z tego też względu, w wielu rejonach uważana jest za roślinę jesienną. Charakterystyczny, lekko gorzkawy smak cykorii doskonale wpasowuje się w sezonowe potrawy. W połączeniu z delikatnymi kalmarami cykoria tworzy danie o interesującym, lecz wyważonym smaku, które doskonale podkreśla indywidualne atuty obydwóch składników.
Aby zaskoczyć naszych domowników wyjątkową i zdrową potrawą, możemy podać panierowane krążki kałamarnicy z grillowanymi liśćmi cykorii. Miękka konsystencja kalmarów, otoczona aromatyczną panierką znakomicie sprawdzi się w towarzystwie chrupiącego warzywa. To znakomite połączenie z pewnością oczaruje nasze podniebienia. Jak zatem przygotować tego typu danie? Co jeszcze warto do niego dodać?
Panierowane krążki kałamarnicy na grillowanych liściach cykorii
Składniki:
Przygotowanie:
Regularne spożywanie owoców morza korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Bogate w witaminy, zdrowe tłuszcze oraz pełnowartościowe białka nie obciążają wątroby, mogą także wspomóc właściwą pracę serca. Jako naturalny afrodyzjak, kalmary doskonale wpływają również na kondycję fizyczną. Panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD to znakomite rozwiązanie na jesienne obiady lub imprezowe przekąski, łącząc zdrowe kalorie z wyjątkowym, delikatnym i zachwycającym smakiem.
Fot. Pesca Nord
Informacja prasowa