Widok dziecka, które z apetytem zajada się wartościowym posiłkiem, to marzenie każdego rodzica. Wybór produktów dla malucha nie powinien być jednak kwestią przypadku. Niemowlęta i małe dzieci wymagają pokarmów, które będą dopasowane do ich szczególnych potrzeb – zarówno pod względem składu, wartości odżywczej, jak i konsystencji. Jak temu sprostać?
Kaszki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci to jedne z produktów, które można podawać maluchowi już na wczesnym etapie rozszerzania diety – doskonale sprawdzą jako wartościowe śniadanie lub kolacja w wielu rozmaitych odsłonach. Zarówno pierwszy posiłek, jak i ostatni są bardzo istotne, dlatego zbilansowana kaszka dostarczy maluchowi energię – głównie pod postacią węglowodanów – a także witaminy i składniki mineralne[1] w odpowiednio dopasowanych do potrzeb malucha proporcjach. Rodzice mają do wyboru warianty mleczne, bezmleczne, skomponowane z samych zbóż, a także z dodatkiem owoców.
Dodatkowo, z kaszki w kilka czy kilkanaście minut można wyczarować dania, które świetnie sprawdzą się np. na podwieczorek! Wypróbuj 3 pomysły na alternatywne wykorzystanie kaszki, które z pewnością urozmaicą codzienne menu malucha:
Bananowy pudding z kaszy manny dla niemowląt po 6. miesiącu życia
Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą:
Sposób przygotowania:
Do wody dodaj kaszkę (zgodnie z opisem na opakowaniu) oraz banana, a następnie zmiksuj całość za pomocą blendera lub malaksera do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstały pudding przełóż do miseczki. Danie możesz udekorować owocami, np. malinami lub jagodami.
Koktajl mleczno-zbożowo-owocowy dla niemowląt po 6. miesiącu życia
Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą:
Sposób przygotowania:
Do mleka modyfikowanego (przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu) dodaj kaszkę i owoce. Całość zmiksuj do uzyskania koktajlu o jednolitej konsystencji. Gotowe!
Ciasteczka zbożowe dla dzieci po 12. miesiącu życia
Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:
Sposób przygotowania:
W misce umieść suche składniki: kaszkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i wymieszaj. W drugiej misce za pomocą miksera ucieraj masło do uzyskania puszystej konsystencji, a następnie – cały czas miksując – dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawaj także suche składniki. Uzyskaną masę włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz od 20 do 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru. Smacznego!
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] H. Szajewska i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria, T.18, 2021.
Fot. Nutricia
Informacja prasowa