Kawka na zdrowie

Prozdrowotne właściwości kawy.
Jak dobrze wiadomo kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie.

Kawa jest bardzo zdrowym napojem. Zmniejsza ryzyko chorób naczyniowych, cukrzycy i chorób starczych; udowodniono jej pozytywny wpływ na pracę mózgu. Kawa podnosi również ciśnienie. Oczywiście nie można z nią przesadzać, ale nawet najzdrowsze produkty jedzone w nadmiarze okazują się być szkodliwe.

Co zrobić, aby nasza kawa jak najlepiej służyła naszemu organizmowi?

  • Nie dodawaj do kawy cukru – kawa sama w sobie jest zdrowa, lecz jeśli dodamy do niej cukier przekształca się ona w bombę kaloryczną, naraża na otyłość i cukrzycę. Jeśli chcesz, aby kawa była słodka dodaj do niej miodu lub stewii. Z pewnością wyjdzie to na zdrowie.
  • Dodaj do kawy cynamonu – cynamon nie tylko wzbogaca smak kawy, ale dobrze wpływa na zdrowie – obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu, a także obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu jest naszym sprzymierzeńcem w walce o dobrą figurę.
  • Dodaj do kawy odrobinę kakao – kakao zawiera wiele przeciwutleniaczy, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym wzbogaca smak tego napoju.
  • Nie pij kawy po 16 – jak wiadomo kawa jest bogatym źródłem kofeiny, a ta wpływa na organizm człowieka pobudzająco. Jeżeli będziemy pić kawę późnym popołudniem lub wieczorem możemy zakłócić swój rytm dobowy i mieć problemy z zaśnięciem, a to z kolei może być przyczyną problemów zdrowotnych.
  • Wybierz kawę ekologiczną – kawa kawie jest nierówna, do uprawy niektórych gatunków używane są pestycydy i chemikalia. Jeżeli martwisz się tym wybierz kawę organiczną.


Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat