Korzystaj z uroków pięknej jesieni

Inspiracje na domowe dania typu street food, które zjesz w plenerze - przepisy kulinarne.
Nadeszła piękna, złota jesień. To idealna okazja do wykorzystania jeszcze ciepłych dni oraz spędzenia czasu z najbliższymi na świeżym powietrzu. Czego nie może zabraknąć na plenerowym spotkaniu? Dobrego jedzenia!

Z pomocą przychodzą nasze inspiracje na domowe dania typu street food, którymi podzielisz się z bliskimi oraz przyjaciółmi na pikniku, garden party czy posiadówce na tarasie. Zobacz, jakie potrawy przygotować i ciesz się wyjątkowo smacznymi chwilami, celebrując piękną jesień. Zapraszamy!

Piknikowa uczta dobra dla samopoczucia i podniebienia!
Chcesz w pełni wykorzystać ciepło i piękno polskiej jesieni? Poszukaj ciekawych miejsc w okolicy i wyrusz na piknik, który jest idealną formą spędzenia czasu na świeżym powietrzu. O czym musisz pamiętać, gdy planujesz wyjście? Pierwszym punktem na liście zadań jest znalezienie przyjemnej okolicy na piknikowanie. Doskonale sprawdzą się miejskie parki, które z pewnością podbiją serca zwolenników biesiadowania pod chmurką. Zaproś znajomych na wspólne wyjście, zapakuj koc oraz gry i w drogę!

Zaraz, zaraz, chyba zapomnieliśmy o bardzo ważnej rzeczy… Nie możesz wyjść z domu bez wyśmienitych dań typu street food, które przygotujesz według naszych przepisów i zapakujesz ze sobą na wynos. Co powiesz na pełne smaku wrapy z kurczakiem i warzywami? Gwarantujemy, że to wyjątkowo apetyczne i błyskawiczne danie. Przyrządzisz je w jedyne 25 minut! Jeśli jednak masz do zagospodarowania nieco więcej czasu, to wymień tortillę na chrupiącą bułkę i zrób nasze popisowe danie kuchni street food, czyli klasyczne burgery wołowe. Ciesz się ich smakiem w towarzystwie bliskich osób i pięknej przyrody!

Wrapy z kurczakiem i warzywami

Wrapy z kurczakiem i warzywami

  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
  • 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 4 placki tortilli
  • 100 g sera gruyer
  • 200 ml mleka
  • 1 awokado
  • 200 g marynowanej papryki bez skóry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 listki sałaty rzymskiej
  • 200 g ogórków konserwowych

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w plasterki paprykę, ogórki oraz awokado, a ser zetrzyj na tarce. Umyj liście sałaty i dokładnie je wysusz.
  2. Pokrój pierś z kurczaka na cienkie płaty, a następnie dopraw je szczyptą Przyprawy do kurczaka Knorr. Później usmaż mięso na rozgrzanej patelni i odłóż na bok.
  3. Wlej mleko na tę samą patelnię, dodaj Fix Knorr i zagotuj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Gdy na patelni powstanie sos, dodaj do niego starty ser żółty i gotuj przez minutę.
  5. Podgrzewaj tortillę przez pół minuty w mikrofalówce, a następnie posmaruj ją sosem serowym. Do wrapa dodaj liść sałaty, płat czerwonej papryki, plastry awokado, ogórki konserwowe oraz płat kurczaka.
  6. Zawiń do środka brzegi placka i zroluj je ściśle. Na koniec ułóż tortille na patelni teflonowej i opiekaj przez chwilę z każdej strony. Serwuj gotowe danie z dodatkowym sosem serowym. Smacznego!

Klasyczny burger wołowy

  • Czas przygotowania: 50 minut
  • Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 700 g chudej części wołowiny (udziec lub rostbef)
  • 100 g wołowego łoju (lub tłustej wołowiny do zmieszania z chudą)
  • 6 łyżek Sosu Hellmann's Chunky Burger
  • 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 6 bułek do burgerów z sezamem
  • 6 plastrów sera żółtego cheddar
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 6 listków sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 6 korniszonów
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel wołowinę razem z łojem na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.
  2. Mięso razem z Przyprawą do grilla Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.
  3. Burgery wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.
  4. Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.
  5. W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.
  6. Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat