Z pomocą przychodzą nasze inspiracje na domowe dania typu street food, którymi podzielisz się z bliskimi oraz przyjaciółmi na pikniku, garden party czy posiadówce na tarasie. Zobacz, jakie potrawy przygotować i ciesz się wyjątkowo smacznymi chwilami, celebrując piękną jesień. Zapraszamy!
Piknikowa uczta dobra dla samopoczucia i podniebienia!
Chcesz w pełni wykorzystać ciepło i piękno polskiej jesieni? Poszukaj ciekawych miejsc w okolicy i wyrusz na piknik, który jest idealną formą spędzenia czasu na świeżym powietrzu. O czym musisz pamiętać, gdy planujesz wyjście? Pierwszym punktem na liście zadań jest znalezienie przyjemnej okolicy na piknikowanie. Doskonale sprawdzą się miejskie parki, które z pewnością podbiją serca zwolenników biesiadowania pod chmurką. Zaproś znajomych na wspólne wyjście, zapakuj koc oraz gry i w drogę!
Zaraz, zaraz, chyba zapomnieliśmy o bardzo ważnej rzeczy… Nie możesz wyjść z domu bez wyśmienitych dań typu street food, które przygotujesz według naszych przepisów i zapakujesz ze sobą na wynos. Co powiesz na pełne smaku wrapy z kurczakiem i warzywami? Gwarantujemy, że to wyjątkowo apetyczne i błyskawiczne danie. Przyrządzisz je w jedyne 25 minut! Jeśli jednak masz do zagospodarowania nieco więcej czasu, to wymień tortillę na chrupiącą bułkę i zrób nasze popisowe danie kuchni street food, czyli klasyczne burgery wołowe. Ciesz się ich smakiem w towarzystwie bliskich osób i pięknej przyrody!
Wrapy z kurczakiem i warzywami
- Czas przygotowania: 25 minut
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
- 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr
- 4 placki tortilli
- 100 g sera gruyer
- 200 ml mleka
- 1 awokado
- 200 g marynowanej papryki bez skóry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 listki sałaty rzymskiej
- 200 g ogórków konserwowych
Sposób przygotowania:
- Pokrój w plasterki paprykę, ogórki oraz awokado, a ser zetrzyj na tarce. Umyj liście sałaty i dokładnie je wysusz.
- Pokrój pierś z kurczaka na cienkie płaty, a następnie dopraw je szczyptą Przyprawy do kurczaka Knorr. Później usmaż mięso na rozgrzanej patelni i odłóż na bok.
- Wlej mleko na tę samą patelnię, dodaj Fix Knorr i zagotuj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Gdy na patelni powstanie sos, dodaj do niego starty ser żółty i gotuj przez minutę.
- Podgrzewaj tortillę przez pół minuty w mikrofalówce, a następnie posmaruj ją sosem serowym. Do wrapa dodaj liść sałaty, płat czerwonej papryki, plastry awokado, ogórki konserwowe oraz płat kurczaka.
- Zawiń do środka brzegi placka i zroluj je ściśle. Na koniec ułóż tortille na patelni teflonowej i opiekaj przez chwilę z każdej strony. Serwuj gotowe danie z dodatkowym sosem serowym. Smacznego!
Klasyczny burger wołowy
- Czas przygotowania: 50 minut
- Liczba porcji: 6
Składniki:
- 700 g chudej części wołowiny (udziec lub rostbef)
- 100 g wołowego łoju (lub tłustej wołowiny do zmieszania z chudą)
- 6 łyżek Sosu Hellmann's Chunky Burger
- 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 6 bułek do burgerów z sezamem
- 6 plastrów sera żółtego cheddar
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 6 listków sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 6 korniszonów
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Zmiel wołowinę razem z łojem na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.
- Mięso razem z Przyprawą do grilla Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.
- Burgery wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.
- Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.
- W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.
- Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.
Fot. Knorr
Informacja prasowa