Jednodniowy albo kilkugodzinny wypad nie wymaga poważnej logistyki. Nawet początkujący podróżnik poradzi sobie z tym zadaniem. Pamiętaj, by zabrać ze sobą przekąski, które łatwo spakować. Kanapki wydają się oczywiste, ale swój jadłospis możesz rozszerzyć o kremowy szpinak w cieście francuskim albo poręczne paszteciki z farszem mięsnym lub warzywnym. Nie zapomnij o serwetkach i zapasie wody.
Kremowy szpinak w cieście francuskim
- Czas przygotowania: 90 minut
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 2 łyżki Mieszanki Ziół i Przypraw Grecka z Oregano Knorr
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 ml śmietany 18%
- 1 opakowanie sera feta
- ½ cebuli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka orzeszków piniowych lub włoskich
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak, śmietanę i przyprawy.
- Do szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory i uprażone orzechy. Całość wystudź i dorzuć pokrojony w małą kostkę ser feta. Tak przygotowaną masę przelej do płaskiego naczynia i zamroź.
- Zamrożoną masę pokrój w słupki o długości 3 cm i grubości około 1 cm (możesz pokroić też na większe kawałki). Włóż je ponownie do zamrażalnika.
- Płaty ciasta francuskiego rozwałkuj, wykrój z nich małe prostokąty o wymiarach 8 cm x 4 cm. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ułóż na cieście zamrożony szpinak. Każdy płat sklej, dociskając krawędzie do siebie widelcem. Wierzch ciastka posmaruj jajkiem.
- Paszteciki ułóż na pergaminie i piecz w temperaturze 200°C przez 10-15 minut. Do tego przepisu możesz wykorzystać również ciasto filo.
Fot. Knorr
Informacja prasowa