Kremowy szpinak w cieście francuskim

Poznaj najbliższą okolicę – może cię zaskoczyć! Smaczny i zdrowy przepis kulinarny.
Masz wolny dzień, a wszystkie prognozy wskazują na to, że pogoda będzie jak marzenie? Zaplanuj wycieczkę, która pozwoli ci zobaczyć okolice miejsca zamieszkania z nowej perspektywy. Od dawna mówisz o wyjeździe nad pobliski zalew, słyszałeś o malowniczej polanie albo klimatycznych ruinach zamku? Nie odkładaj planów w nieskończoność.

Jednodniowy albo kilkugodzinny wypad nie wymaga poważnej logistyki. Nawet początkujący podróżnik poradzi sobie z tym zadaniem. Pamiętaj, by zabrać ze sobą przekąski, które łatwo spakować. Kanapki wydają się oczywiste, ale swój jadłospis możesz rozszerzyć o kremowy szpinak w cieście francuskim albo poręczne paszteciki z farszem mięsnym lub warzywnym. Nie zapomnij o serwetkach i zapasie wody.

Kremowy szpinak w cieście francuskim

  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki Mieszanki Ziół i Przypraw Grecka z Oregano Knorr
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie sera feta
  • ½ cebuli
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka orzeszków piniowych lub włoskich
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak, śmietanę i przyprawy.
  2. Do szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory i uprażone orzechy. Całość wystudź i dorzuć pokrojony w małą kostkę ser feta. Tak przygotowaną masę przelej do płaskiego naczynia i zamroź.
  3. Zamrożoną masę pokrój w słupki o długości 3 cm i grubości około 1 cm (możesz pokroić też na większe kawałki). Włóż je ponownie do zamrażalnika.
  4. Płaty ciasta francuskiego rozwałkuj, wykrój z nich małe prostokąty o wymiarach 8 cm x 4 cm. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ułóż na cieście zamrożony szpinak. Każdy płat sklej, dociskając krawędzie do siebie widelcem. Wierzch ciastka posmaruj jajkiem.
  5. Paszteciki ułóż na pergaminie i piecz w temperaturze 200°C przez 10-15 minut. Do tego przepisu możesz wykorzystać również ciasto filo.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat