„Kuchnia na odporność” – recenzja

Recenzja książki „Kuchnia na odporność”.
Jak jeść smacznie i zdrowo, kiedy za oknem zimno i deszczowo? Z pomocą przychodzi dietetyczka Toby Amidor i jej 101 przepisów na odporność!

Ta książka została stworzona dla zwykłych ludzi, domowych mistrzów kuchni, którzy chcą zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich oraz nieco urozmaicić codzienne gotowanie. Nie znajdziemy tutaj wymyślnych potraw, których nigdy nie przygotujemy, a pozycja ta nie zostanie zamknięta na dnie starej szafy.

„Kuchnia na odporność” może stać się bliską przyjaciółką każdego, kto lubi jeść różnorodne i smaczne posiłki. Przepisy zawarte w tej książce kucharskiej podzielone zostały na 8 części:

  • Śniadania
  • Smoothie i napoje
  • Przekąski i lekkie posiłki
  • Zupy i kanapki
  • Sałatki
  • Dania główne
  • Dodatki
  • Desery


Każdy z podrozdziałów dotyczy więc innych potraw, co znacznie ułatwia poruszanie się po książce i odnajdywanie interesujących nas przepisów. Na każdej rozkładówce znajduje się przepis na jedno danie opatrzone całostronicową ilustracją kuszącą nasze kubki smakowe. Przy przepisach nie brakuje również szczegółowej listy składników oraz wyjaśnienia, jak krok po kroku przyrządzić daną potrawę.

Przy każdym przepisie znajdziemy dodatkowo informację ile składników wzmacniających odporność zawiera dana potrawa, a także liczbę porcji, które otrzymamy z podanych proporcji.

Na początku książki autorka opisała zdrowe nawyki, które wzmocnią naszą odporność, a w dalszej części wskazała 25 produktów żywnościowych, niezbędnych w takiej diecie. Te krótkie edukacyjne wstawki pozwalają czytelnikom spojrzeć kompleksowo na cały proces odżywiania i pomagają wprowadzić zdrowy styl życia.

I co najważniejsze – przepisy znajdujące się w „Kuchni na odporność” są dziecinnie proste i (wszystkie jak dotąd przeze mnie wypróbowane) naprawdę smaczne! Owsiane smoothie z truskawkami zamiast zwykłych płatków z mlekiem na śniadanie; makaron z indykiem i szparagami zamiast ziemniaków ze smażonym kotletem schabowym; czy przepyszne ciasto bananowo-orzechowe zamiast ciastek ze sklepu.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, ale nie masz czasu lub cierpliwości do wykwintnych, pracochłonnych dań; jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność i jeść zdrowiej niż dotąd; jeśli cieszą Cię nowe smaki i przepisy, których jeszcze nie miałaś szansy wypróbować – „Kuchnia na odporność” Toby Amidor jest właśnie dla Ciebie.

Poznaj nową jakość „zwyczajnych” i prostych dań – smacznego!

Aleksandra Kowal
(aleksandra.kowal@dlalejdis.pl)

Toby Amidor, „Kuchnia na odporność”, wydawnictwo Publicat, Poznań 2021.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat